sobota, 19 stycznia 2013

Zupa pomidorowa tradycyjna z kluskami przepis

Pomidorówka to niekwestionowany lider w tygodniowym menu. U mnie przeważnie bywa w czwartki. Najlepsza jest ze świeżych mocno dojrzałych na słonku pomidorów, z kolei zimą - z domowego przecieru, którego można podkręcić jeszcze koncentratem. Pycha! 

Składniki na 4 osoby


2 litry bulionu (może być rosół z poprzedniego dnia, można go dzień dwa wcześniej pasteryzować w słoiku, by mieć pod ręką)
300 ml swojskiego sosu pomidorowego ze spiżarni lub pół kilograma świeżych i dojrzałych pomidorów
ulubione przyprawy (bazylia świeża lub suszona, nać pietruszki, szczypta chili, sól, cukier)
3 łyżki gęstej śmietany (można więcej, ale przecież ma to być zupa pomidorowa)
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia zupy


ugotowany makaron (najlepiej swojski)

 

Przygotowanie zupy pomidorowej

 

Podgrzewamy bulion wymieszany z sosem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. Rozmącamy mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, po czym łączymy ją ze śmietaną. Rozcieńczamy roztwór mąki i śmietany częścią gorącej zupy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i to wszystko. Zupa gotowa a jej przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...