sobota, 19 stycznia 2013

Zupa pomidorowa tradycyjna przepis

Pomidorówka to niekwestionowany lider w tygodniowym menu. U mnie przeważnie bywa w czwartki. Najlepsza jest ze świeżych pomidorów mocno dojrzałych na słońcu.  Zimą najlepsza - z domowego przecieru, którego można podkręcić jeszcze koncentratem. Pycha! 

Składniki na 4 osoby


2 litry bulionu (może być rosół z poprzedniego dnia, można go dzień dwa wcześniej pasteryzować w słoiku, by mieć pod ręką)

300 ml swojskiego sosu pomidorowego ze spiżarni lub pół kilograma świeżych i dojrzałych pomidorów

ulubione przyprawy (bazylia świeża lub suszona, nać pietruszki, szczypta chili, sól, cukier)

3 łyżki gęstej śmietany lub 50 ml mleka (można więcej, ale przecież ma to być zupa pomidorowa)
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia zupy


ugotowany makaron (najlepiej swojski)

 

Przygotowanie zupy pomidorowej

 

Podgrzewamy bulion wymieszany z sosem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. Rozmącamy mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, po czym łączymy ją ze śmietaną. Rozcieńczamy roztwór mąki i śmietany częścią gorącej zupy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i to wszystko. Zupa gotowa a jej przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.