Fasolówka to moja ulubiona zupa w sezonie jesienno-zimowym. Po prostu stawia na nogi !
Składniki
0,5 litra gęstego przecieru pomidorowego
200 gram dobrej wędzonki lub ulubionej kiełbasy (opcjonalnie)
3-4 marchewki
3 pietruszki
mały seler
1 cebula
3-4 pazurki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
kawałeczek startego imbiru lub szczypta pieprzu (naturalny lub cayenne)
sól, cukier do smaku,
przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, nać pietruszki)
mąka pszenna lub bułka tarta do zagęszczenia (ilość zależy od upodobań - do mojej fasolówki dałam cztery łyżki bułki tartej, ale świetnym pomysłem jest pokroić kromki tostowego pieczywa w kostkę i wrzucić do gorącej zupy a one zrobią swoje)
Przygotowanie fasolówki
Gęsta pożywna zupa, pełna wysokowartościowego białka, zasadotwórcza, źródło cennych składników, jak magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A I PP, zaspokaja zapotrzebowanie na niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Moją fasolówkę Jaś celowo nie nazywam fasolką po bretońsku, bo wiem, że w kuchni polskiej, w przepisach praprababć, tego typu specjały były już od dawna. Moja mama wzbogacała taką fasolówkę makaronem własnej roboty, pokrojonym w kwadraciki. Wystarczyło zjeść porcję takiej zupy zimą i szaleć na sankach przez całe popołudnie, mając spory zapas energii.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wszystkie Twoje przepisy Weroniko sa rewelacyjne,fasolowka tez :)))))
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! Polecam Pozdrawiam serdecznie
Usuń