Strony

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Kruche babeczki pyszne - najlepszy przepis





Kruche babeczki - przepis na ciasto 

0,5 kilograma mąki
25 dag. masła
0,5 szklanki drobnego cukru lub 3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka gęstej 18% śmietany
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
otarta skórka z cytrusów lub wanilia
szczypta soli


Przygotowanie 


Delikatnie łączymy wszystkie składniki i krótko ugniatamy, wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Potrzebne będą foremki o typowej średnicy około 7 - 10 cm, których nie trzeba smarować tłuszczem. Napełnianie foremek ciastem polega na rozwałkowaniu placka o grubości około pół centymetra i wyłożenia go na foremki lub formowanie kawałków ciasta w każdej foremce. 

Kruche babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone kruche ciasto, swobodnie wychodzi z foremek, wystarczy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, puknąć foremką na przykład o deskę do krojenia. Babeczki bez problemu odskakują od foremek. 

Wystudzone kruche babeczki wypełniamy dowolnie, używając kremu budyniowego, maślanego lub bitej śmietany. Dekorujemy dostępnymi owocami, bakaliami, tartą czekoladą, według własnych upodobań. Bardzo polecam!

Zazwyczaj przygotowuje się większe ilości tych łakoci, oczywiście na sucho, zwiększając odpowiednio proporcje składników na ciasto (można przechowywać je w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez miesiąc lub dłużej). Zaletą tego przepisu jest fakt, że zawsze sprawdza się i jest łatwy w wykonaniu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.