wtorek, 10 lipca 2012

Pierogi z jagodami letni przysmak


Jagody to super smaczne owoce a do tego bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Uwielbiam ich niepowtarzalny smak, który bierze się z doskonałego połączenia owoców, ciasta pierogowego i jogurtu, dając kubkom smakowym prawdziwą rozkosz. Pierożki z jagodami są letnim hitem w mojej kuchni od wielu lat. Więcej o jagodach pod adresem: http://najlepszerady.blogspot.com/2012/07/jedz-jagody-uchronia-cie-przed.html.
Weronika D. Pyszne pierożki z jagodami
  
Składniki na ciasto pierogowe: 
  • 0,5 kg mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody lub nieco więcej ( ilość zależy od wilgotności mąki)

Przygotowanie ciasta pierogowego: 

Wyrabiam ciasto z podanych składników na jednolitą masę i przykrywam szczelnie na ok. 15-20 minut, żeby odpoczęło i nabrało elastyczności. Ciasto nie może byc zbyt suche ani zbyt wilgotne, lecz takie, jak kluskowe, dające się łatwo sklejać, co znacznie ułatwia przygotowanie.

 

Pierożki z jagodami -przygotowanie

  • ciasto pierogowe (kluskowe)
  • 60 dag borówki (czarnej jagody)
  • 0,5 szklanki cukru 
Zobacz przepis na pierożki z truskawkami
Wałkuję ciasto na nieco grubszy placek, niż makaron, około dwóch milimetrów i przy pomocy szklanki lub innego okrągłego naczynia wykrawam kółka. Na każdym kółku, najlepiej biorąc go do ręki, układamy łyżeczkę jagód, posypuję cukrem i zamykam, sklejając solidnie brzegi kółka w charakterystyczny pieróg. Uważamy przy tym, by w miejsce sklejonych warstw, nie dostał się cukier ani owoc. W międzyczasie wstawiam spory garnek z lekko osoloną wodą. pierogi gotujemy około minuty, by cukier zdążył się rozpuścić w jagodach. Wyjmujemy ostrożnie i układamy na półmisku do odparowania. Chcąc uniknąć zbyt dużej ilości kalorii w śmietanie, polewamy pierożki z jagodami osłodzonym naturalnym jogurtem. Danie jest przepyszne. Ten sam przepis warto wykorzystać z innymi owocami, choć najbardziej smakuje właśnie z jagodami i truskawkami. Polecam.  
Dla leniwych lub zapracowanych mam błyskawiczną wersję o zbliżonym smaku. Ugotuj dowolny gruby makaron. (Na cztery osoby wystarczy około 250 gram makaronu) Zrób sos jagodowy, bez gotowania. rozpuść w jagodach (około 0,5 kg) trochę cukru pudru. Polej tym sosem makaron a na wierzch połóż zgrabną łyżkę osłodzonego jogurtu. Jeśli nie boisz się przytyć, zastąp go chudą śmietaną.

 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...