Makowiec jest na obowiązkowej liście świątecznych ciast, ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiał się na moim stole znacznie częściej. Wykwinty smak maku w połączeniu z bakaliami i delikatnym biszkoptem zaspokoi niejednego łasucha.
Czy wiesz, że:
w 100 gramach maku (źródło: Zofia Wieczorek Chełmińska Zasady żywienia i dietetyka stosowana) jest aż 1400 mg wapnia, 20 mg białka, 41mg tłuszczu, 610 mg potasu, 12 mg żelaza. Poza nimi obecne są w nim liczne witaminy, jak A, C, D, B i dobroczynne kwasy tłuszczowe. Działa korzystnie na budowę kości, krwi, pracę serca, wzroku, równowagę elektrolitów a także chroni przed miażdżycą, depresją, chorobami układu krążenia i nowotworami. Zaiste same zalety. Będę jednak szczera: ma jedną małą wadę, dla odchudzających, wręcz kolosalną, jest kaloryczny. 100 gram maku to aż 540 kalorii. Jeśli dodamy do niego bakalie, ich liczba znacznie wzrośnie. Zatem delektujmy się nim często, bo jest bardzo zdrowy, dozując jednak niewielkie porcje.
Biszkopt
6 jaj
6 łyżek mąki tortowej
2 łyzki maki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blachę 25x40 lub o zbliżonych wymiarach, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, ale tylko spód. Ubijamy białka ze solą, pod koniec dodajemy część cukru do utrwalenia masy białkowej. Ubijamy żółtka z cukrem i gorącą wodą. Jak potroją objętość, dodajemy do nich białko i delikatnie łączymy. Dosypujemy partiami przez sito wymieszane mąki i ostrożnie, mieszamy łyżką, zagarniając masę od spodu misy, by nie osiadała mąka.Tą ostatnią czynność robimy możliwie najkrócej, by ciasto nie opadło i jak najszybciej znalazło się w piekarniku. Pieczemy około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli suchy, wyjmujemy z piekarnika. Po chwili uwalniamy z formy i przekładamy na kratkę, by nieco podeschło. Wystudzone ciasto kroimy mniej więcej na dwie połowy i jedną z nich ponownie umieszczamy w tej samej formie. Tuż przed wyłożeniem nań masy makowej, biszkopt delikatnie nasączamy wodą z sokiem z cytryny.
Masa makowa
0,5 kg maku
1 litr wody
3/4 szklanki cukru,
3 jaja
aromat migdałowy, jedyny, który najlepiej wydobywa smak makowca
budyń śmietankowy
2 łyżki dżemu z porzeczki czarnej lub innego
2 łyżki oleju, większa ilość tłuszczu jest zbędna, mak sam w sobie jest tłusty, że można tłuszcz pominąć
dowolne bakalie
szczypta soli
Przygotowanie masy makowej
Przygotowanie masy makowej
0,5 kg maku ( należy go parzyć ok. 2 godz. w wodzie lub mleku. Osobiście robię to w wodzie, gdyż długotrwałe parzenie w mleku, moim zdaniem, obniża jego smak. Ilość wody waha się w granicach jednego litra. Gdy jest zbyt suchy, dolewamy wodę). Przestudzony mak należy zmielić przynajmniej dwa razy. Do maku dodajemy cukier, dżem, budyń śmietankowy, aromat migdałowy, ulubione bakalie ( rodzynki, orzechy), żółtka i dokładnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli a pod koniec utrwalamy je łyżką cukru. Masę białkową dodajemy w dwóch porcjach: najpierw mniejszą rozprowadzamy w masie makowej, później pozostałą. Zanim dodamy ubite białka, sprawdźmy, czy masa makowa nie jest zbyt tępa. Należy wówczas dolać wody i jeszcze raz ją przemieszać. Nie dodawajmy syropów, zwiększą jedynie kaloryczność ciasta i obniżą walory smakowe makowca. Masę makową wykładamy na biszkopt i wkładamy do piekarnika. Pieczemy najdłużej 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Na wystudzone ciasto kładziemy drugą część biszkoptu, lekko zwilżonego wodą z sokiem z cytryny. Na wierzchu rozprowadzamy polewę (sprawdzony przepis poniżej) i dowolnie dekorujemy.
Polewa
1 łyżka czubata masła
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru
aromat migdałowy
1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao na małym ogniu. Jak zawrze zdejmujemy z ognia i gdy lekko przestygnie dodajemy dwie łyżki mleka, kolejno, mieszając, by masa była jednolita. Do ciepłej polewy wlewamy kilka kropel aromatu migdałowego i żelatynę. Rozprowadzamy. Letnią, ale nie gęstniejącą polewę wylewamy na ciasto, pomagając sobie łyżką, przy rozsmarowaniu. Posypujemy płatkami migdałowymi lub posiekanymi migdałami. Makowiec na biszkopcie jest przepyszny. Gorąco polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.