Witam Kochani! Polecam smakowity sos nie tylko do makaronu i namawiam do przygotowania większej ilości do słoików na zimę.
Składniki na ok. 1 litr sosu pomidorowego
ok. 1,5 kg pomidorów dojrzałych mięsistych
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
sól, cukier do smaku
przyprawy wg uznania (u mnie 1 łyżeczka suszonej bazylii i szczypta pieprzu ziołowego)
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Pomidory pozbawiam twardych środków i zalewam wrzątkiem na ok. jedną minutę. Osączam na sicie i obieram ze skórek. Kroję na ćwiartki i usuwam nasiona. Gotuję na umiarkowanym grzaniu do miękkości z przyprawami. W międzyczasie podsmażam na tłuszczu pokrojoną cebulę na drobno, do której pod koniec dodaję starty czosnek i mieszam. Dodaję cebulę do miękkich pomidorów. Mieszam, Gotuję całość 2-3 minuty, przyprawiam w trakcie solą, cukrem i miksuję mniej więcej na krem i gotowe. Idealny sos nie tylko do makaronu.
Jeśli przygotujesz większą ilość sosu przelej gorący do czystych wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Wstaw do piekarnika i pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 95-100 stopni C.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.