wtorek, 9 września 2025

Mięciutkie placki ze śliwkami po prostu pycha

 Witam Kochani! Polecam przepyszne placki najlepsze ze śliwką.


Składniki na ok. 25 placków



ok. 0,5 kg śliwek o smaku węgierki

200 g mąki orkiszowej białej lub pszennej uniwersalnej

2 jaja

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

200 ml mleka świeżego

2 łyżki oleju lub letniego masła stopionego

szczypta soli

trochę tłuszczu do smażenia


LINK do przygotowania na filmie 


Śliwki bez pestek kroję w średnią kostkę. Można je nieco posypać cukrem i wymieszać, jeśli mają mało słodyczy.


Przygotowuję ciasto typu gofrowego

Do mąki dodaję cukier waniliowy, cukier (1łyżeczke cukru zostawiam do utrwalenia ubijanej piany z białek. Mieszam na sucho.

W osobnym naczyniu oddzielam białka a żółtka wrzucam do misy z mąką. Dodaję do białek szczyptę soli i chwilkę ubijam. Kiedy piana prawie ubita dodaję łyżeczkę cukru i chwilkę miksuję.

Do misy z mąką dodaję mleko, 2 łyżki oleju i chwilę miksuję do połączenia. Odstawiam robot i dodaję ubitą pianę. Mieszam delikatnie łyżką jak najkrócej tylko do połączenia i zaraz dodaje śliwki i ponownie bardzo krótko mieszam.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni i łyżką porcjuje nieduże placki wielkości pancakes. Smażę tradycyjnie, jak podobne placki ale na dość umiarkowanym grzaniu, by śliwki zmiękły a placki się nie przypaliły. Przepyszne bez dodatków, ale z jogurtem czy śmietaną niebo w ustach.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...