Witam Kochani! Polecam przepyszne placki najlepsze ze śliwką.
Składniki na ok. 25 placków
ok. 0,5 kg śliwek o smaku węgierki
200 g mąki orkiszowej białej lub pszennej uniwersalnej
2 jaja
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka świeżego
2 łyżki oleju lub letniego masła stopionego
szczypta soli
trochę tłuszczu do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Przygotowuję ciasto typu gofrowego
Do mąki dodaję cukier waniliowy, cukier (1łyżeczke cukru zostawiam do utrwalenia ubijanej piany z białek. Mieszam na sucho.
W osobnym naczyniu oddzielam białka a żółtka wrzucam do misy z mąką. Dodaję do białek szczyptę soli i chwilkę ubijam. Kiedy piana prawie ubita dodaję łyżeczkę cukru i chwilkę miksuję.
Do misy z mąką dodaję mleko, 2 łyżki oleju i chwilę miksuję do połączenia. Odstawiam robot i dodaję ubitą pianę. Mieszam delikatnie łyżką jak najkrócej tylko do połączenia i zaraz dodaje śliwki i ponownie bardzo krótko mieszam.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i łyżką porcjuje nieduże placki wielkości pancakes. Smażę tradycyjnie, jak podobne placki ale na dość umiarkowanym grzaniu, by śliwki zmiękły a placki się nie przypaliły. Przepyszne bez dodatków, ale z jogurtem czy śmietaną niebo w ustach.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.