Witam Kochani! Polecam odżywczy posiłek łatwy do przygotowania.
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 26-27 cm
5-6 jaj
1 średni brokuł
ser twarogowy (ok. 100-150 g)
ok. 100 g sera żółtego o łagodnym smaku np: gouda
sól, pieprz ziołowy lub przyprawy wg uznania
zielenina posiekana do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zaczynam od przygotowania brokułu. Gotuje go krótko na parze na półtwardo. Układam w formie mniejsze kawałki brokułu i posypuję pokruszonym serem twarogowym.
Mieszam widelcem lub rózgą składniki zalewy: całe jaja, posiekany szczypior, 1/3 części sera żółtego startego na tarce, sól pieprz do smaku.
Polewam brokuły w formie zalewą jajeczną i nieco ugniatam zawartość, by zalewa wszędzie dotarła. Włączam piekarnik na funkcje grilla- temperatura ok. 180 stopni C. W tym czasie posypuję wierzch pozostałym serem żółtym w ilości 2/3 z całej ilości.
Piekę ok. 20 minut do rumianej skórki. Najlepiej porcjować zapiekankę, jak nieco ostygnie. Można pokropić oliwą lub ulubionym sosem. Pychota!Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.