poniedziałek, 7 listopada 2016

Sałatka z dyni makaronowej jak zrobić

Witam kochani. Dynia może smakować i to bardzo dobrze. Zatem wypróbujcie taką makaronową sałatkę z dobrym i prostym sosem chrzanowym. Dynia w kuchni jesienią to jeden z lepszych sposobów na witalność, humor i wzmocnienie. Co takiego ma dynia??? Więcej...




Potrzebujemy na 4 porcje

połówkę dyni makaronowej bez środka z nasionami
- około 1 kg


Sos chrzanowy

2 łyżki z brzuchem jogurtu naturalnego gęstego
spora łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno albo oliwy ( u mnie olej lniany)
płaska łyżka majonezu
trochę natki z pietruszki
spora łyżeczka miodu lub czubata cukru - ilość wg uznania
ciut soli do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Umytą dynię i oczyszczoną ze środka z nasionami dzielę na ćwiartki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 10 minut. Trzeba sprawdzić pod koniec, czy aby dynia nie za bardzo zmiękła. Zbyt miękka nie będzie nadawała się na taką lekko chrupiącą sałatkę a raczej na dżem. Z reguły po 10 minutach jest akurat, ale różnie to bywa. Potem trzeba wyjąć i odczekać kilka minut, żeby dynia ostygła. Po czym wydrapuję widelcem makaron- bardzo łatwy i przyjemny etap. Resztki z dyni zużyję do dżemu. Doprawiam makaron sosem chrzanowym, którego składniki wystarczy dobrze wymieszać, posiekać natkę i dodać wszystko do makaronu z dyni. Gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Witam Pani Weroniko. Dziękuje za przepis doskonały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! Dziekuję za serdeczne odwiedziny. Polecam!

      Usuń
  2. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję za miłe odwiedziny! Olej lniany świetny do sałatek, surowek. Polecam!

      Usuń
  3. Kurde to musi być genialne! Ja ostatnio zupę krem jadłam według przepisu kcalmar. Zaczynam lubić dynię! Serio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia to super odzywka po przyprawieniu potrafi mile zaskoczyć a do tego ten piękny kolor. Namawiam!

      Usuń
  4. świetny przepis, uwielbiam dynie makaronową, ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Dziękuję za miłe odwiedziny. ZYczę smacznego!

      Usuń
  5. Dynia makaronowa? Nie wiedziałam, że taka jest, ale na sałatkę się chętnie skuszę. Dynia ma potencjał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna jest ta dynia. Możesz też zrobić z nią spaghetti. Polecam!

      Usuń
  6. Dlaczego dynie makaronowa "na makaron" trzeba piec ok 1 godz. w temp. 200 -220 st. a na sałatkę tak krótko wg. Pani przepisu? Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.