Witam Kochani! Polecam łatwy przepis na lekkie ciasto z truskawkami bez stresowania się czy nie wyjdzie zakalec.
Składniki na formę ok. 25 cm x 20 cm
ok. 70 dag ładnych truskawek
500 ml jogurtu naturalnego
100-150 ml wody do żelatyny
6 łyżeczek żelatyny
5-6 łyżek cukru drobnego
1 łyżeczka miodu
3 łyżki mleka świeżego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Przygotuj dwie szklanki. Do każdej wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Najpierw zajmij się jedną szklanką. Wlej około 50-70 ml zimnej wody do żelatyny. Zamieszaj i zaczekaj 2-3 minuty, by żelatyna spęczniała. Wstaw szklankę z żelatyną do rondla z gorącą wodą i zamieszaj co jakiś czas. Po 5-10 minutach żelatyna powinna dobrze się rozpuścić.
Wyłóż dno naczynia biszkoptami i posmaruj ciastka mlekiem
pokrój połowę owoców na drobniejsze kawałki
Do wysokiego naczynia z jogurtem naturalnym wsyp 3 łyżki cukru i i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Miksuj 2-3 minuty, by masę dobrze wymieszać i nieco napowietrzyć. Dodaj do rozpuszczonej lekko ciepłej żelatyny kilka łyżek masy jogurtowej. Wymieszaj dokładnie i wlej do reszty jogurtu. Ponownie chwilkę miksuj do połączenia. Dodaj do jogurtu truskawki i wymieszaj ręcznie łyżką, jak najkrócej. Wylej całość na biszkopty. Wyrównaj mniej więcej i wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut, by masa zżelowała.
W międzyczasie powtórz ta samą czynność z drugą szklanką z żelatyną. Postępuj jak z pierwszą. Drugą część truskawek wsyp do wolnego naczynia. Dodaj dwie łyżki cukru. Zmiksuj i dodaj lekko ciepłą i dobrze rozpuszczoną rozpuszczoną żelatynę. Zmiksuj i wylej na masę jogurtową. Ponownie wstaw do lodówki minimum na 3 godziny a najlepiej na więcej lub jeszcze lepiej na noc, bo ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje. Zamiast w formie do ciasta możesz przygotować rozdzielając składniki w pucharkach.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.