Witam Kochani! Polecam prosty sposób na apetyczny gulasz na czasie a przy tym szybkościowy, bo z filetem z kurczaka.
Składniki do gulaszu na 3-4 porcje
ok. 350 g fileta z kurczaka ok. 400 g pokrojonej dyni ok. 300 ml wywaru z warzyw(rosół zwany tez bulionem) 1 cebula+ 1 ząbek czosnku sól, cukier, ocet do smaku wg uznania przyprawy: bazylia susz, papryka miel. ostra i słodka 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Filet z kurczaka kroję w kostkę, jak do gulaszu. Oprószam częścią wymieszanych przypraw, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Mieszam i odstawiam.
Pokrojoną dynie wrzucam do garnka. Zalewam rosołem i zaczynam gotowanie (średnio ok. 10 minut i dynia się rozpada). W trakcie przyprawiam resztą przypraw, szczyptą soli i opcjonalnie niewielką ilością cukru do smaku tak jak typową zupę dyniową. Pod koniec dodaję starty czosnek, łyżkę octu i zrumienioną cebulę. Blenduję na mniej więcej jednolitą masę.
Gulasz pasuje do kaszy, ryżu, ale doskonały także bez dodatków.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.