Strony

sobota, 15 czerwca 2024

Najlepszy dżem truskawkowy mnóstwo owoców z pektyną jabłkowo cytrynową niskosłodzony

 Witam Kochani! Truskawki na dżem to wyjątkowe zadanie , bo te owoce wymagają wyjątkowo delikatnej obróbki termicznej. 



Jeśli chcemy dżem z owocami a nie papkę, która bardzo szybko w słoiku zmienia się na minus, czyli ani wygląda ani smakuje to polecam wspomóc się pektyną i sokiem z cytryny. Dobrze też minimalizować czas podgrzewania owoców tylko do momentu gdy owoce zmiękną czyli kilka minut.

Przepis na ok. 1,5 litra dżemu



ok. 2 kg truskawek dojrzałych (ważne, by je pokroić drobniej, co dodatkowo zmniejszy czas podgrzewania). 

ok. 30 g pektyny jabłkowo-cytrynowej

1,5 szklanki cukru (ok. 330 g)

sok z jednej cytryny


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



W garnku do pokrojonych truskawek dodaję szklankę cukru. Podgrzewam kilka minut na niewielkim grzaniu nie dopuszczając do burzliwego gotowania, często przy tym mieszam, by cukier dobrze się rozpuścił. To kwestia 2-3 minut od momentu, gdy masa prawie się gotuje.

Słoiki wraz z zakrętkami zagrzewam w piekarniku by były sterylne w temp. ok. 95 stopni C.

0,5 szklanki cukru mieszam z  pektyną na sucho i dodaję do truskawkowej masy. Mieszam dokładnie i kolejne 1-2 minuty podgrzewam mieszając, zbierając w trakcie nadmiar pianki, gdy tylko taka powstaje. Na koniec dla utrwalenia koloru i smaku dobrze zadziała sok z cytryny, które także ma właściwości zagęszczające.

 Gorącą masę truskawkową wlewam do gorących słoików. Zakręcam i wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut w niskiej temperaturze ok. 100 stopni C. Po tym czasie uchylam nieco piekarnik i zostawiam słoiki do całkowitego wystudzenia. Przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu o temp. poniżej 16 stopni C.

Życzę bogatej spiżarni!

Pozdrawiam Weronika




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.