Strony

sobota, 20 stycznia 2024

KOTLETY z kaszą i mięsem z rosołu

 Witam Kochani! Polecam kolejny prosty sposób na zagospodarowanie resztek mięsa z rosołu.




Składniki na ok. 8 średnich kotletów



mięso z rosołu ( u mnie spore skrzydło z indyka obrane z kości)

około 1,5 szklanki kaszy ugotowanej

2 jajka surowe

 1 cebula posiekana na drobno

1-2 ząbki czosnku

ok. 0,5 szklanki rosołu chłodnego

kilka łyżek bułki tartej

kilka łyżek tłuszczu do podsmażenia cebuli i kotletów

sól do smaku

przyprawy (u mnie po szczypcie: bazylia, tymianek, papryka, pieprz naturalny)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Farsz 

Wystudzone dokładnie obrane mięso z kości wrzucam do robota rozdrabniającego. Miksuję pulsacyjnie , jeśli nie chcę zbyt miałkiej masy. 


Do rozdrobnionego mięsa dodaję kaszę, ale jeśli chcecie możecie zmielić ją razem z mięsem. Dosypuję 1 łyżkę czubatą bułki tartej. Dodaję podsmażoną cebulkę z przyprawami i startym czosnkiem (czosnek dodaje pod koniec podsmażenia cebuli lub później przed wymieszaniem farszu, 1 całe jajo surowe, sól, pieprz do smaku. Mieszam i w trakcie dodaję trochę rosołu tak, by masa ładnie się sklejała.



Formuję średniej wielkości kotlety i obtaczam najpierw w roztrzepanym jajku a potem w bulce tartej. Smażę tradycyjnie na średnim grzaniu z obu stron. Propozycja podania jest prosta i nie wymaga dodatków typu ziemniaki czy ryżu a jedynie sałatki, surówki lub gotowanej jarzynki z kapusty czy buraków. Pychota!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.