Strony

piątek, 11 sierpnia 2023

Puchate ciasto drożdżowe na maślance kręcone łyżką najlepsze ze śliwkami

 Witam Kochani! Sezon śliwkowy czas zacząć, zwłaszcza w połączeniu z ciastem drożdżowym. Polecam łatwy i szybki sposób przygotowania. Jedyna zwłoka to fakt, że trzeba pozwolić ciastu wyrosnąć, by ładnie się upiekło, czego Wam gorąco życzę.





Składniki na ciasto (forma 22 cm x 30 cm)

450 g mąki pszennej uniwersalnej (ok. 3 szklanki o poj. 250 ml)

220 ml maślanki (3/4 szklanki)

4 jaja

200 ml ciepłego mleka

150 g cukru drobnego

6 g drożdży w proszku lub 25 g świeżych drożdży

120 ml oleju o łagodnym smaku np: słonecznikowy

1 płaska łyżka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu waniliowego

2 szczypty soli


Składniki na kruszonkę do posypania ciasta 

150 g mąki pszennej (1 szklanka)

70 g masła

3-4 łyżki cukru

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego+ szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Przygotowanie ciasta drożdżowego

W misce mieszam mąkę z solą na sucho. Robię spory dołek po środku mąki, by zrobić miejsce na ok. 200 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczki z brzuszkiem cukru i 6 g suchych drożdży. Mieszam te składniki i zostawiam na ok. 5-10 minut aż zaczyn objawi się charakterystyczną pianką na wierzchu.


W międzyczasie, gdy drożdże rosły,  w osobnej misie trzepałam rózgą 4 jajka, z cukrem waniliowym i z 150 g cukru drobnego, mniej więcej do połączenia i rozpuszczenia cukru.
Dodaję płyn jajeczny do mąki z wyrośniętym zaczynem. Dodaję także 220 ml maślanki i mieszam całość łyżką 2-3 minuty mniej więcej na gładko. Dodaję ostatni składnik czyli 120 ml oleju i ponownie mieszam ciasto łyżką około minuty na gładko. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia w miejscu najlepiej bez przeciągów.
Kiedy ciasto rośnie zabieram się do przygotowania kruszonki, co trwa dosłownie kilka minut. Do rozdrabniacza wsypuje szklankę mąki, ok. 70 g masła posiekanego (mniej więcej 1/3 paczki 200 gramowej), 1 łyżeczkę cukru waniliowego ze szczyptą soli oraz 3-4 łyżki cukru). Pulsacyjnie dość krótko blenduję tylko do uzyskania kruszonki. Jeśli składniki okazałaby się zbyt suche wystarczy dodać skromną łyżkę zimnej wody i ponownie krótko blendować do uzyskania kruszonki.




Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam do wysmarowanej formy. Mniej więcej wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek. Posypuje śliwki odrobiną cukru, by smakowo nie wydały się zbyt kwaśne po upieczeniu. Posypuję śliwki kruszonką i zostawiam ciasto ponownie w spokoju na ok. 15-20 minut, by ponownie nieco podrosło. 
Rozgrzewam piekarnik do temperatury ok. 170 stopni C, w wyższej kruszonka może się zbyt rumienić.


Wstawiam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika najlepiej nieco poniżej środkowej półki, ustawiając najlepiej na półce ażurowej, funkcja grzania powinna się sprawdzić góra-dół lub termo-obieg. Wyśmienite ciacho do filiżanki ciepłego mleka, kawy czy herbatki. Mniammm!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Ciekawy,prosty przepis bez długiego wyrabiania- wypróbuję go.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się przekonać-ciasto pulchne i długo zachowuje świeżość a przy tym łatwe

      Usuń
    2. A czy mozna dac jogurt naturalny lub kefir?

      Usuń
    3. Kefir spulchni podobnie jak maślanka a i jogurt też powinien dobrze wypaść, ciasto pulchne i dlużej zachowuje świeżość

      Usuń
  2. Pani Dominiki, jak zwykle świetny przepis...robię dużo ciast z Pani przepisów...WSZYSTKO się udaje...pozdrawiam cieplutko, choć na dworzu b.goraco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje za ocene i testowanie przepisów. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. Nie wyszło. Ciężkie ciasto przez zbyt dużą ilość maślanki

    OdpowiedzUsuń
  4. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to ciasto powinno byc zadkie.??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.