Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Strony
▼
piątek, 11 sierpnia 2023
Puchate ciasto drożdżowe na maślance kręcone łyżką najlepsze ze śliwkami
Witam Kochani! Sezon śliwkowy czas zacząć, zwłaszcza w połączeniu z ciastem drożdżowym. Polecam łatwy i szybki sposób przygotowania. Jedyna zwłoka to fakt, że trzeba pozwolić ciastu wyrosnąć, by ładnie się upiekło, czego Wam gorąco życzę.
Składniki na ciasto (forma 22 cm x 30 cm)
450 g mąki pszennej uniwersalnej (ok. 3 szklanki o poj. 250 ml)
220 ml maślanki (3/4 szklanki)
4 jaja
200 ml ciepłego mleka
150 g cukru drobnego
6 g drożdży w proszku lub 25 g świeżych drożdży
120 ml oleju o łagodnym smaku np: słonecznikowy
1 płaska łyżka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu waniliowego
W misce mieszam mąkę z solą na sucho. Robię spory dołek po środku mąki, by zrobić miejsce na ok. 200 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczki z brzuszkiem cukru i 6 g suchych drożdży. Mieszam te składniki i zostawiam na ok. 5-10 minut aż zaczyn objawi się charakterystyczną pianką na wierzchu.
W międzyczasie, gdy drożdże rosły, w osobnej misie trzepałam rózgą 4 jajka, z cukrem waniliowym i z 150 g cukru drobnego, mniej więcej do połączenia i rozpuszczenia cukru.
Dodaję płyn jajeczny do mąki z wyrośniętym zaczynem. Dodaję także 220 ml maślanki i mieszam całość łyżką 2-3 minuty mniej więcej na gładko. Dodaję ostatni składnik czyli 120 ml oleju i ponownie mieszam ciasto łyżką około minuty na gładko. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia w miejscu najlepiej bez przeciągów.
Kiedy ciasto rośnie zabieram się do przygotowania kruszonki, co trwa dosłownie kilka minut. Do rozdrabniacza wsypuje szklankę mąki, ok. 70 g masła posiekanego (mniej więcej 1/3 paczki 200 gramowej), 1 łyżeczkę cukru waniliowego ze szczyptą soli oraz 3-4 łyżki cukru). Pulsacyjnie dość krótko blenduję tylko do uzyskania kruszonki. Jeśli składniki okazałaby się zbyt suche wystarczy dodać skromną łyżkę zimnej wody i ponownie krótko blendować do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam do wysmarowanej formy. Mniej więcej wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek. Posypuje śliwki odrobiną cukru, by smakowo nie wydały się zbyt kwaśne po upieczeniu. Posypuję śliwki kruszonką i zostawiam ciasto ponownie w spokoju na ok. 15-20 minut, by ponownie nieco podrosło.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury ok. 170 stopni C, w wyższej kruszonka może się zbyt rumienić.
Wstawiam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika najlepiej nieco poniżej środkowej półki, ustawiając najlepiej na półce ażurowej, funkcja grzania powinna się sprawdzić góra-dół lub termo-obieg. Wyśmienite ciacho do filiżanki ciepłego mleka, kawy czy herbatki. Mniammm!
Ciekawy,prosty przepis bez długiego wyrabiania- wypróbuję go.
OdpowiedzUsuńWarto się przekonać-ciasto pulchne i długo zachowuje świeżość a przy tym łatwe
UsuńA czy mozna dac jogurt naturalny lub kefir?
UsuńKefir spulchni podobnie jak maślanka a i jogurt też powinien dobrze wypaść, ciasto pulchne i dlużej zachowuje świeżość
UsuńPani Dominiki, jak zwykle świetny przepis...robię dużo ciast z Pani przepisów...WSZYSTKO się udaje...pozdrawiam cieplutko, choć na dworzu b.goraco
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuje za ocene i testowanie przepisów. Pozdrawiam cieplutko!
UsuńNie wyszło. Ciężkie ciasto przez zbyt dużą ilość maślanki
OdpowiedzUsuńMnie wyszlo puszyste.
UsuńCiasto jak u babci.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto powinno byc zadkie.??
OdpowiedzUsuń