Witam Kochani! W sezonie na świeżą cukinię, paprykę, pomidory warto czerpać pełną garścią. Polecam wyśmienite leczo bez wędzonki, po prostu pychota do klusek, ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy.
2średnie cukinie
2 papryki
2-3 pomidory
2 średnie marchewki
5-6 pieczarek
200 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka łyżek oleju do smażenia lub łyżka masła klarowanego
1 łyżka cukru trzcinowego lub 1 łyżeczka miodu
sól do smaku
przyprawy wg uznania - u mnie: łyżeczka bazylii suszonej, płaska łyżeczka papryki słodkiej i ciut papryki ostrej
pęczek zieleniny np: natki z pietruszki, bazylii, kolendry lub kopru
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Paprykę, cukinie, pieczarki kroję w średnią kostkę. Marchew kroję drobniej, cebulę siekam na drobniutko. Pomidory sparzam kilka sekund we wrzątku by pozbyć się skórek i kroję w średnią kostkę. Do pomidorów ścieram 1 ząbek czosnku i mieszam.
Rozgrzewam tłuszcz w rondlu. Wsypuję cebulę i chwilkę podsmażam bez rumienienia. Dodaję pokrojoną marchew i kilka minut smażę najlepiej pod przykryciem by nieco zmiękła. Dodaję paprykę, mieszam i ponownie podsmażam pod przykryciem 3-5 minut. Kolejno wsypuje pieczarki i cukinię. Przyprawiam warzywa, mieszam i duszę ok. 5 minut do momentu aż zmiękną, ale zachowują swój kształt. Dodaję pomidory ze startym czosnkiem, przecier pomidorowy. Mieszam, sprawdzam smak i chwilkę jeszcze duszę. Na koniec dosypuję posiekaną natkę. Mieszam i gotowe!
Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika
To połączenie jest rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńSuper smak polecam i dziękuję za odwiedziny
Usuń