Strony

czwartek, 11 maja 2023

W tej marynacie filet z kurczaka będzie kruchy do szaszłyków lub bez patyczkowania

 Witam Kochani! Polecam sprawdzoną marynatę, dzięki której nawet chude drobiowe czy inne mięso nabiera kruchości pozostając soczyste, doskonała marynata także do warzyw.



Składniki na marynatę do fileta z kurczaka (podwójna pierś) ok. 70 dag


Mieszanka ziołowych przypraw, u mnie: oregano, tymianek, papryka słodka i ciut ostrej, płaska łyżeczka soli 
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka miodu
1-2 ząbki czosnku starte na tarce
2-3 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki marynaty.





Mięso kroję na typowe kawałki do szaszłyków, ale można oczywiście w innej formie bez patyczkowania i też będzie pyszne. Mieszam mięso w misie z 2/3 ilości przygotowanej marynaty (część marynaty około 1/3 zużyję do warzyw i do smarowania szaszłyków w końcowej fazie grillowania). Mięso odstawiam najmniej na 4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.


Do szaszłyków prócz mięsa dodaję tylko dwa ulubione składniki: cebulę i paprykę, ale tutaj wybór zostawiam Wam. Warzywa też nabiorą pyszności smarowane marynatą. 



Pozostaje tylko tradycyjne grillowanie - u mnie niestety warunki pogodowe sprzed kilku dni były nieciekawe, wietrzne i zimne, stąd pieczenie na patelni grillowej lub też pozostaje opcja w piekarniku na funkcji grilla. Czas grillowania może być różny, ważne, że do momentu, gdy mięso się dopiecze a warzywa zmiękną.


Pychotki! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.