Witam Kochani! Polecam sprawdzoną marynatę, dzięki której nawet chude drobiowe czy inne mięso nabiera kruchości pozostając soczyste, doskonała marynata także do warzyw.
Składniki na marynatę do fileta z kurczaka (podwójna pierś) ok. 70 dag
Mieszanka ziołowych przypraw, u mnie: oregano, tymianek, papryka słodka i ciut ostrej, płaska łyżeczka soli
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka miodu
1-2 ząbki czosnku starte na tarce
2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki marynaty.
Mięso kroję na typowe kawałki do szaszłyków, ale można oczywiście w innej formie bez patyczkowania i też będzie pyszne. Mieszam mięso w misie z 2/3 ilości przygotowanej marynaty (część marynaty około 1/3 zużyję do warzyw i do smarowania szaszłyków w końcowej fazie grillowania). Mięso odstawiam najmniej na 4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.
Do szaszłyków prócz mięsa dodaję tylko dwa ulubione składniki: cebulę i paprykę, ale tutaj wybór zostawiam Wam. Warzywa też nabiorą pyszności smarowane marynatą.
Pozostaje tylko tradycyjne grillowanie - u mnie niestety warunki pogodowe sprzed kilku dni były nieciekawe, wietrzne i zimne, stąd pieczenie na patelni grillowej lub też pozostaje opcja w piekarniku na funkcji grilla. Czas grillowania może być różny, ważne, że do momentu, gdy mięso się dopiecze a warzywa zmiękną.
Pychotki! Polecam!
Pychotki! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.