Witam Kochani! Polecam łatwy przepis na mega smaczną potrawkę w 15 minut, zakładając, że wcześniej ugotujecie fasolę lub użyjecie gotowej ze sklepu.
około 300 gramów ugotowanej fasoli (u mnie odmiana Piękny Jaś)
połówka dużej piersi z kurczaka
2 słodkie papryki
5-6 pieczarek
ok. 300 ml przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, cukier lub miód do smaku
przyprawy ziołowe wg uznania (u mnie: bazylia, pieprz ziołowy, papryka słodka)
trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli
LINK do przygotowania na filmie
Fasolę wcześniej odmoczoną gotuje ok. godziny do miękkości, tak, by się nie rozpadała.
Paprykę, pieczarki, mięso kroję w nieco grubszą tzw. kostkę, cebulę siekam na drobno.
Cebulę podsmażam w dużym rondlu delikatnie na rozgrzanym tłuszczu. Zgarniam cebulę na bok rondla i dodaję mięso, krótko delikatnie go rumienię mieszając a po chwili mieszam z cebulą i dodaję paprykę, pieczarki, przyprawiam wstępnie ziołami, solą. Duszę całość najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszam. Po kilku minutach papryka mięknie, więc dodaję ugotowaną fasolę, przecier i starty czosnek. Mieszam. Dalej duszę całość około 1-2 minut i gotowe! Danie samo w sobie jest tak napakowane wartościami, ze nie potrzeba nic dodawać. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.