Witam Kochani! Ostatnio robiłam naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami i nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się tym pomysłem, bo danko przepyszne i na czasie.
(porcja na ok. 10 sporych naleśników)
ok. 230 g mąki uniwersalnej
1 duże jajo lub 2 mniejsze
125 ml kefiru lub maślanki (0,5 szklanki)
ok. 300 ml świeżego mleka lub wody
pół łyżeczki płaskiej soli - (dodałam do ciasta jeszcze ciut pieprzu ziołowego)
Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję (użyć mleka lub wody tak, by uzyskać nierzadkie, ale i niegęste ciasto naleśnikowe) Ciasto odstawić do wypoczęcia na ok. 20 minut.
Smażę tradycyjnie na niewielkiej ilości tłuszczu.
Nadziewam naleśniki farszem formując roladki, trójkąty lub poduszeczki. Smaruję stopionym masłem (można tez posypać wierzch niewielką ilością bułki tartej) i podpiekam 7-8 minut na funkcji grilla.
Bardzo ciekawa propozycja, nigdy wcześniej nie słyszałam o takim połączeniu.
OdpowiedzUsuńNaleśniki to naprawdę miliony możliwości. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale koniecznie muszę sprawdzić te wiosenne smaki.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zaglądać na Twojego bloga!
OdpowiedzUsuńMuszę to wypróbować
OdpowiedzUsuń