Strony

czwartek, 5 maja 2022

Kapusta młoda najlepsza dodaj trochę boczku lub oleju i zrobisz ją w 15 minut

  Witam Kochani! Bez młodej kapusty wiosna w kuchni byłaby uboga. To uniwersalne szybkie smakowite danie idealne na obiad do ziemniaków, kopytek mniam mniam, ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się na przykład solo do specjałów z grilla...




Składniki na 4-5 porcji


1 kapusta młoda średniej wielkości

ok. 150 g boczku 

1 cebula 

sól, cukier do smaku

1 łyżka octu o łagodnym smaku lub 2 łyżki soku z cytryny albo limonki

pęczek koperku

przyprawy u mnie: ciut bazylii, tymianku, pieprzu ziołowego, czosnek świeży lub w proszku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kapustę kroję na drobniejsze kawałki (pomijam te wierzchnie ciemniejsze zielone liście, które niekoniecznie są smaczne po obróbce termicznej)

Boczek kroję w kostkę i cebulę również.

Rozgrzewam patelnie i wrzucam boczek. Kiedy wytopi się nieco tłuszczu zaraz dodaje cebulę i chwilę podsmażam. Za dosłownie chwilę dodaję przyprawy ziołowe. Mieszam i dalszą chwilę podsmażam, ale króciutko tak, by boczek i cebula delikatnie się przyrumieniły. Dodaję kapustę. Mieszam całość mniej więcej dokładnie. Po minucie, dwóch kapusta znacznie zmniejsza objętość i szybko mięknie. Pora ją przyprawić do smaku solą i cukrem (cukier możecie pominąć lub dodać zdrowszą wersję np: ksylitol. Można na chwile przykryć kapustę pokrywą by szybciej zmiękła. Na sam koniec dodaję ocet. Mieszam i wyłączam grzanie. Jeszcze tylko posiekana zielenina, najlepiej koperek, ale jak nie macie też będzie pychotka.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.