Witam Kochani! Bez młodej kapusty wiosna w kuchni byłaby uboga. To uniwersalne szybkie smakowite danie idealne na obiad do ziemniaków, kopytek mniam mniam, ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się na przykład solo do specjałów z grilla...
Składniki na 4-5 porcji
1 kapusta młoda średniej wielkości
ok. 150 g boczku
1 cebula
sól, cukier do smaku
1 łyżka octu o łagodnym smaku lub 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
pęczek koperku
przyprawy u mnie: ciut bazylii, tymianku, pieprzu ziołowego, czosnek świeży lub w proszku
LINK do przygotowania na filmie
Kapustę kroję na drobniejsze kawałki (pomijam te wierzchnie ciemniejsze zielone liście, które niekoniecznie są smaczne po obróbce termicznej)
Boczek kroję w kostkę i cebulę również.
Rozgrzewam patelnie i wrzucam boczek. Kiedy wytopi się nieco tłuszczu zaraz dodaje cebulę i chwilę podsmażam. Za dosłownie chwilę dodaję przyprawy ziołowe. Mieszam i dalszą chwilę podsmażam, ale króciutko tak, by boczek i cebula delikatnie się przyrumieniły. Dodaję kapustę. Mieszam całość mniej więcej dokładnie. Po minucie, dwóch kapusta znacznie zmniejsza objętość i szybko mięknie. Pora ją przyprawić do smaku solą i cukrem (cukier możecie pominąć lub dodać zdrowszą wersję np: ksylitol. Można na chwile przykryć kapustę pokrywą by szybciej zmiękła. Na sam koniec dodaję ocet. Mieszam i wyłączam grzanie. Jeszcze tylko posiekana zielenina, najlepiej koperek, ale jak nie macie też będzie pychotka.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Idealna. Uwielbiam taką mogę ją jeść bez niczego
OdpowiedzUsuńBez asysty sprawdza się super. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam taką kapustę.
OdpowiedzUsuńZjadłbym taką
OdpowiedzUsuń