Strony

środa, 24 listopada 2021

Atrakcyjna Szarlotka z Makiem bez pieczenia łatwy przepis

 Witam Kochani! Dzisiaj propozycja dla amatorów makowców, zwłaszcza tych, którzy nie lubią wypiekać ...




Składniki na formę 20 cm x 30 cm


Spód ciasta

400 g herbatników (z czego 100 g zostawiam w całości a pozostałe 300 g mielę w rozdrabniaczu)

2 łyżki  chudej śmietany

70 g stopionego masła ((mniej więcej 1/3 paczki z 200 g)


Masa makowa

ok. 350 g maku niebieskiego

400 ml mleka lub wody

100 g masła koniecznie miękkiego (trzeba wcześniej wyjąć masło z lodówki, można też dodać stopione masło)

1 łyżka powideł

150 g cukru

50 g orzechów posiekanych

50 g rodzynek


Masa z jabłek 

około 1 litr masy z jabłek  (średnio ok. 1 kg jabłek uprażonych najlepiej bez dodatku cukru)

1 galaretka cytrynowa najlepiej bez cukru + 2 łyżeczki żelatyny + 100 ml wody chłodnej

przyprawy do szarlotki: ciut cynamonu, zmielonych goździków i cukru waniliowego


Polewa kakaowa

2 łyżki dobrego masła 82% tłuszczu

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mleka


Posypka wg uznania: wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub inna dekoracja


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




PRZYGOTOWANIE MAKU: Zaczynam od  delikatnego gotowania maku na minimalnym grzaniu. Dodaję mleko. Mieszam i podgrzewam, prużąc mak aż znacznie spęcznieje tak ok. 15 minut. Po tym czasie zestawiam z płyty i pozostawiam gorący pod przykryciem na ok. godzinę lub dłużej, by bardziej spęczniał i tym samym zmiękł. 

SPÓD  HERBATNIKOWY: Do zmielonych herbatników dodaję śmietanę chudą 12% i  stopione masło. Wyrabiam mniej więcej na jednolita masę i wykładam na spód formy. Wierzch spodu posypałam 1 łyżką kakao przez sito, ale jest to zabieg opcjonalny dla lepszego wyglądu.

MASA  Z  JABŁEK: Mieszam galaretkę, żelatynę z wodą i odstawiam na 2-3 minuty do spęcznienia. W rondlu do masy z jabłek dodaję przyprawy i galaretkę. Mieszam i podgrzewam, ale nie gotuję. Gorącą masę zestawiam z grzania i odstawiam do przestudzenia. Po czym układam masę jabłkową na spodzie herbatnikowym z wyczuciem, żeby kakao zostało na swoim miejscu. Jeśli się nam śpieszy formę najlepiej włożyć do lodówki na ok. godzinę.

MASA MAKOWA: Mak wystudzony mielę trzy razy w maszynce. Dodaję posiekane orzechy, miękkie masło, powidła, rodzynki, cukier i mieszam łyżką.

Na masę z jabłek wykładam pozostałe całe herbatniki a następnie masę makową. Wyrównuję wierzch.


POLEWA: Do rondla z masłem wsypuje kakao, cukier i delikatnie podgrzewam mieszając cały czas, który jest króciutki, bo masa zaraz wrze, czego najlepiej unikać, zestawiając rondel z grzania. Na tym etapie po chwili mieszania wystarczy dodać ciut mleka i wymieszać, by polewa nabrała ładnej gładkości. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto a po chwili można posypać wg uznania: np: wiórkami lub orzechami posiekanymi.

Ciasto powinno spędzić kilka godzin w lodówce. Jeśli Ktoś nie robił ciasta z makiem to może taki rodzaj ciasta na zimno będzie dobrą okazją do wypróbowania.


Życzę  smacznego!

Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Mak i jabłka ciekawe połączenie. Kiedyś wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawa opcja na makowiec - nie tylko dla tych, którzy nie lubią się z piekarnikiem, ale również dla pechowców, którzy takowego aktualnie nie posiadają! Zapowiada się świątecznie aromatyczny, a przy tym soczysty i nie tak ciężki deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie jesieni i zimy :) Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita wersja szarlotki/makowca. Zapiszę sobie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ten sam przepis i od lat go robie zawsze wychodzi pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały i interesujący wpis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.