Strony

piątek, 29 października 2021

Zupa z dyni jesienny rarytas jak zawsze prosty przepis

 Witam Kochani! Jesień w pełni, więc dynia rządzi! Zupa z dyni smakuje rewelacyjnie i nie musi być na rosole. Wystarczy ugotować dynię z aromatyczną pietruszką...



Składniki na 4-5 porcji



1 mała dynia ok. 70 dag bez nasion (polecam popularną dynie Hokkaido)

2-3 pietruszki

kawałek selera

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

sól, cukier do smaku

3 łyżki oleju lub innego tłuszczu do smażenia

ok. 1,5 litra wody


przyprawy po szczypcie: bazylia suszona, imbir, ziele angielskie mielone, gałka muszkatołowa


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Dynię kroję na pół. Oczyszczam z nasion. Kroję w grubą kostkę. Podobnie kroję pietruszkę i selera.


Cebulę kroję na drobno. Podsmażam cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Dodaję po chwili warzywa mieszam i smażę ok. 5 minut, by nieco zmiękły. Jeśli rondel, w którym smażycie nadaje się do blendowania, czyli jest dostatecznie wysoki i z powłoką, która przy miksowaniu nie ulegnie uszkodzeniu już na tym etapie dodajemy wody mniej więcej tyle, żeby przykryć warzywa - u mnie było to ok. 1,5 litra. Gotuję warzywa ok. 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiam. Nieco przestudzone blenduję na gładko. Podgrzewam do zagotowania i wyłączam grzanie. Dodaję posiekany koperek lub natkę z pietruszki. Mieszam i gotowe!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


2 komentarze:

  1. Aż mi tu zapachniało tą pyszną zupą! Spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Jesienią nie może zabraknąć takiej zupki. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.