Strony

czwartek, 5 listopada 2020

Kotlety mielone z grzybami pyszne i proste

 Witam Kochani. Grzybobranie trwa i jeśli zastanawiacie się nad kolejną porcją apetycznych grzybów proponuje po prostu udusić kilka sztuk rozdrobnionych i dodać do mięsa mielonego. 




Składniki na ok. 10 sztuk kotletów




około 0,5 kg mięsa mielonego np: wieprzowo-wołowego lub innego (drobiowe, jagnięce)

około 25 dag grzybów rozdrobnionych uduszonych

1 całe jajo

1 cebula posiekana drobniutko

1 ząbek czosnku posiekany drobniutko lub starty

2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny lub bułki tartej

2-3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- u mnie: trochę pieprzu ziołowego, lubczyku i imbiru

sól do smaku

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Do mięsa mielonego dodaję duszone grzyby, cebulę, czosnek, kaszę mannę, całe jajo, przyprawy. Wyrabiam do momentu aż masa zgęstnieje-na początku jest luźna i wydałoby się, że trzeba dodać trochę bułki lub kaszy , ale lepiej nie, bo po chwili wyrabiania i krótkiego wypoczynku masa jest dobra do formowania. Po formowaniu można jeszcze kotlety wstawić do lodówki będą jeszcze bardziej zwarte a smażyć na rumiano 10-15 minut przed podaniem z pozostałymi składnikami obiadu .





Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


3 komentarze:

  1. Ja z grzybami muszę uważać ze względu na stan zdrowia, ale często dodaję pieczarki do kotletów mielonych. Z grzybami to dopiero musi być aromat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego rodzaju jedzenie. Kotlety mielone są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.