Witam Kochani. Grzybobranie trwa i jeśli zastanawiacie się nad kolejną porcją apetycznych grzybów proponuje po prostu udusić kilka sztuk rozdrobnionych i dodać do mięsa mielonego.
Składniki na ok. 10 sztuk kotletów
około 0,5 kg mięsa mielonego np: wieprzowo-wołowego lub innego (drobiowe, jagnięce)
około 25 dag grzybów rozdrobnionych uduszonych
1 całe jajo
1 cebula posiekana drobniutko
1 ząbek czosnku posiekany drobniutko lub starty
2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny lub bułki tartej
2-3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów
przyprawy wg uznania- u mnie: trochę pieprzu ziołowego, lubczyku i imbiru
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Do mięsa mielonego dodaję duszone grzyby, cebulę, czosnek, kaszę mannę, całe jajo, przyprawy. Wyrabiam do momentu aż masa zgęstnieje-na początku jest luźna i wydałoby się, że trzeba dodać trochę bułki lub kaszy , ale lepiej nie, bo po chwili wyrabiania i krótkiego wypoczynku masa jest dobra do formowania. Po formowaniu można jeszcze kotlety wstawić do lodówki będą jeszcze bardziej zwarte a smażyć na rumiano 10-15 minut przed podaniem z pozostałymi składnikami obiadu .
Ja z grzybami muszę uważać ze względu na stan zdrowia, ale często dodaję pieczarki do kotletów mielonych. Z grzybami to dopiero musi być aromat!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju jedzenie. Kotlety mielone są pyszne!
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń