Strony

czwartek, 17 września 2020

Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami najłatwiejszy sposób

 Witam Kochani! Polecam mega łatwy drożdżowiec bez tradycyjnego wyrabiania. Zdradzę Wam, ze to moje ulubione ciasto drożdżowe takie rzadsze o gęstości babki, a po upieczeniu jeszcze lepsze: pulchniutkie i jakby kremowe zarazem, idealne do jabłek lub np: śliwek.


Przepis na ciasto drożdżowe

 forma ok. 36 cm x 23 cm (u mnie 39 cm x 23 cm)


Zaczyn drożdżowy: 5 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 200 ml ciepłego mleka

Przygotowanie zaczynu: Składniki wymieszać i odstawić na 5-10 minut


Pozostałe składniki ciasta drożdżowego

100 g masła 82% tłuszczu 

3 całe jaja

350 g mąki pszennej

150 g jogurtu naturalnego lub ok. 200 ml mleka

150 g cukru drobnego

1 łyżeczka z brzuszkiem cukru waniliowego

szczypta soli


dodatkowo: 4-5 jabłek pokrojonych w cząstki (średnio połowę jabłka bez pestek dzieliłam na 4)

posypka do jabłek:  około 1 czubatej łyżeczki cukru drobnego+1 płaska łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego (składniki wymieszać)


Kruszonka do posypania jabłek



1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

50 g masła zimnego rozdrobnionego

ok. 80 g cukru drobnego

1 jajo

ciut cukru waniliowego

szczypta soli


Wszystkie składniki kruszonki najlepiej włożyć do rozdrabniacza i pulsacyjnie krótko blendować, by uzyskać strukturę kruszonki.


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.

W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.

Włączam piekarnik na temperaturę  180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.

Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika













7 komentarzy:

  1. kochana, dodaj jeszcze drożdże :))),pozdrawiam i życzę miłego dnia :)



    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością pyszny, uwielbiam domowe drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny drożdżowiec. I ta kruszonka... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Na pewno chętnie z niego skorzystamy podczas następnego pieczenia placka z jabłkami. W końcu to moje ulubione ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niewiarygodne jeśli ktoś posiada takie umiejętności. Niestety ja nie jestem królową kuchni i będę musiała prosić mamę o przygotowanie dań. Natomiast ciasta zamówię najpewniej z tej cukierni https://deserownia.eu/. Do produkcji wypieków stosują wyłącznie naturalne składniki, więc można być pewnym, że cały asortyment jest smaczny i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam wczoraj niestety nie wyszedł chyba za rzadkie i mam zakalec. Szkoda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.