Składniki na ok. 4 litry kiszonki
około 2,5 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchewki
0,5 kg pietruszki
0,5 kg selera
4 łyżki z brzuszkiem soli niejodowanej
przyprawy ziołowe wg uznania - u mnie nie ma żadnych, bo zdążę przyprawić tuż przed spożyciem
Warzywa ścieram w maszynie (ogórki obrałam ze skórek, ale można to pominąć). Dodaję sól i mieszam. Odstawiam na ok. 15 minut i ponownie mieszam. Wkładam do czystych słoików zostawiając trochę wolnego miejsca pod deklem, żeby w czasie fermentacji nie lało się po słoikach. Zakręcam dokładnie i odstawiam na ok. tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstawiam słoiki do chłodnej ciemnej piwnicy.
Sposób na zupę: Taką kiszonkę wystarczy dodać do wywaru np: typowego rosołu i pogotować kilka minut, zabielić śmietaną i podawać jak typową ogórkową z ziemniakami lub makaronem.
Kiszonka świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek z innymi warzywami, rybami wędzonymi i.t.p.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń