Strony

poniedziałek, 25 listopada 2019

Babka piernikowa łatwy przepis

Witam Kochani. Piernikowe wypieki to o tej porze roku najsmaczniejsze smakołyki, zwłaszcza domowej roboty! Polecam aromatyczną babkę idealną do porannej kawy.



Składniki na foremkę najlepiej o wymiarach 36 cm x 10 cm (mierząc od góry)


5 jaj
2 szklanki mąki pszennej płaskie (500 ml)
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
125 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego (1/2 szklanki)
125 ml cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
150 g masła stopionego letniego lub 150 ml oleju np: słonecznikowego
1 łyżka kakao
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
szczypta soli




Formę smaruje tłuszczem i posypuję bułką tartą, zwłaszcza spód

Topię masło w rondelku. 

Mieszam mąkę z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia, szczypta soli

Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 stopni C.

W misie miksuję całe jaja z cukrem, miodem na kogel-mogel. Dodaję do masy jogurt i krótko miksuje do połączenia. Dodaję letnie stopione masło i ponownie krótko miksuje. Na koniec dodaję wymieszaną mąkę z kakao, przyprawą, spulchniaczem i również mieszam jak najkrócej do połączenia. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 lub 180 stopni C. Piekę około 35-40 minut do suchego patyczka. Ciasto, jak jeszcze ciepłe wyjmuję z formy. Moja forma była ciut większa 39 cm x 10 cm (w nieco mniejszej ciasto będzie wyższe)



Wystudzone ciasto polewam stopioną czekoladą. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



5 komentarzy:

  1. Naprawdę świetny przepis na pyszny i szybki piernik - wczoraj mieliśmy okazję spróbować:) Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, grudzień musi pachnieć piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obowiązkowy wypiek na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez piernika święta nie istnieją. ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.