Strony

poniedziałek, 6 maja 2019

Ananas w cieście naleśnikowym wyśmienity deser

Witam Kochani!. Polecam prosty sposób na smakowite placki z pysznym ananasem. Osobiście polecam świeży owoc a ten z syropu trzeba dobrze osączyć...


Na średnio dużego ananasa wystarczy ciasto z około 1 szklanki mąki pszennej (250 ml)...

Składniki  na ciasto 

szklanka mąki pszennej ok. 250 ml
1 jajo
ok. szklanki mleka lub wody (zużyłam ok. 200 ml)
szczypta soli
ciut wanilii


dodatkowo: kilka łyżek tłuszczu do smażenia





Składniki ciasta wyrabiam rózgą dokładnie do konsystencji nieco gęściejszej od typowego ciasta naleśnikowego. Odstawiam na kilka minut do odpoczynku.

Ananasa kroję w nieco grubsze plastry.


Rozgrzewam na dużej  patelni niewielką porcję tłuszczu i układam kolejno plastry ananasa zanurzonego wcześniej w cieście naleśnikowym. 



Smażę na niewielkim grzaniu kilka minut z każdej strony, żeby ananas nieco zmiękł. Osączam na bibule. Świetnie smakują z cukrem pudrem lub delikatnie polane miodem o łagodnym smaku.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.