Na średnio dużego ananasa wystarczy ciasto z około 1 szklanki mąki pszennej (250 ml)...
Składniki na ciasto
szklanka mąki pszennej ok. 250 ml
1 jajo
ok. szklanki mleka lub wody (zużyłam ok. 200 ml)
szczypta soli
ciut wanilii
dodatkowo: kilka łyżek tłuszczu do smażenia
Składniki ciasta wyrabiam rózgą dokładnie do konsystencji nieco gęściejszej od typowego ciasta naleśnikowego. Odstawiam na kilka minut do odpoczynku.
Ananasa kroję w nieco grubsze plastry.
Rozgrzewam na dużej patelni niewielką porcję tłuszczu i układam kolejno plastry ananasa zanurzonego wcześniej w cieście naleśnikowym.
Smażę na niewielkim grzaniu kilka minut z każdej strony, żeby ananas nieco zmiękł. Osączam na bibule. Świetnie smakują z cukrem pudrem lub delikatnie polane miodem o łagodnym smaku.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Świetny przepis! Chętnie wykorzystam go dla moich maluchów :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńZapraszam na porównanie portali randkowych
OdpowiedzUsuń