Składniki
nieduży por pokrojony dość drobno (z pominięciem ciemnozielonych liści tej górnej części warzywa, którą można zużyć np: do przygotowania wywaru do zupy)
około 0,5 kg kapusty kiszonej osączonej nieco z nadmiaru soku
1 nieduża starta marchew
1 nieduże starte jabłko
Sos sałatkowy
4-5 łyżek oleju dobrej jakości lub oliwy extra virgin
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie wg uznania)
sól, pieprz do smaku
Do kapusty kiszonej (jeśli kapusta kiszona ze sklepu ja ją trochę siekam) dodaję posiekanego pora, startą marchew i jabłko, sos z podanych składników i mieszam całość. Pora przed wsypaniem do surówki nieco oprószyłam solą i wymieszałam na desce, żeby trochę zmiękł. Efekt jest rewelacyjny: surówka chrupka i delikatnie ostra. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ale bym zjadła taką surówkę
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale mi narobiłaś ochoty. Ostatnio chodzi za mną kapusta kiszona - może to organizm domaga się wit. C :)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne :D
OdpowiedzUsuń