Składniki
200 g masła
150 ml jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki - 500 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml = ok. 80 g) lub 2 budynie waniliowe
szklanka cukru (u mnie nieco mniej - ok. 200 g)
5 dużych jaj
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sodki
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli
foremka 36 cm x 10 cm
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa LINK lub lukier LINK
foremka 36 cm x 10 cm
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa LINK lub lukier LINK
Topię masło i studzę tak, żeby było letnie lub delikatnie ciepłe
Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia
Do jednej z mis odkładam białka a do drugiej żółtka. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję do białek 1/4 porcję cukru a pozostały cukier dosypuję do żółtek. Białka jeszcze chwilę miksuję na aksamitną konsystencję. Żółtka miksuję na kogel-mogel.
Formę prostokątną keksówkę, smaruję dokładne tłuszczem i wysypuję bułką tartą, zwłaszcza spód, żeby po upieczeniu wyjąć ciasto bez trudu. Nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzałka góra-dół na 45 minut
Do misy z masą żółtkową dodaję jogurt, waniliowy cukier. Miksuję chwilę do jednolitej konsystencji i zaraz dolewam stopione masło. Ponownie miksuję krótko do połączenia i wsypuję przez sito wcześniej wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Dodaję 1/3 porcji piany, by rozluźnić masę krótko mieszając całość łyżką. Dodaję pozostałą pianę i ponownie mieszam krótko tylko do mniej-więcej gładkiej konsystencji. Przelewam dość gęste ciasto do formy i wkładam do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na ok. 45 minut. Na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę ok. 10 stopni. Sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli nie ma na nim surowego ciasta - wyjmuję. Jeszcze jak ciasto ciepłe wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Oj, boska jest ta babka- niby piaskowa, ale widać, że wilgotna i cudownie wypieczona :)
OdpowiedzUsuńProste a pyszne. Uwielbiam takie babki. Wygląda baardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńtak pyszna i bardzo łatwa :)
OdpowiedzUsuńpyszna i szybka.Przepis poszedł w świat. pozdr.Grazyna
OdpowiedzUsuńnaprawdę idealna :D
OdpowiedzUsuńPo fajne
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna polecam
OdpowiedzUsuńWspaniała wlasnie robię ją drugi raz 😁 moja faworytka ... dziekuję
OdpowiedzUsuńSuper babka. Upiekłam raz i mi zaatakowała. Wilgotna i smaczna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis babka piaskowa widać że bardzo apetycznie wygląda będę jutro piekła..... przepis pójdzie w swiat
OdpowiedzUsuńCudowna, przepyszna.
OdpowiedzUsuńKolejny raz zrobiona /15 a może 20 raz?/ i zawsze wychodzi idealna🥰
OdpowiedzUsuńBasia! Dzięki za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPrzepis wydaje mi się prosty i szybki, muszę spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuń