Strony

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Idealna Babka Piaskowa z jogurtem łatwy przepis

Witam Kochani. Polecam pulchną pyszną babkę, wilgotną, świetną także do przełożenia kremem.







Składniki


200 g masła 
150 ml jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki - 500 ml)
1/2 szklanki mąki  ziemniaczanej (125 ml = ok. 80 g) lub 2 budynie waniliowe
szklanka cukru (u mnie nieco mniej - ok. 200 g)
5 dużych jaj
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sodki
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli

foremka 36 cm x 10 cm

cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa LINK lub lukier LINK


Topię masło i studzę tak, żeby było letnie lub delikatnie ciepłe

Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia

Do jednej z mis odkładam białka a do drugiej żółtka. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję do białek 1/4 porcję cukru a pozostały cukier dosypuję do żółtek. Białka jeszcze chwilę miksuję na aksamitną konsystencję. Żółtka miksuję na kogel-mogel.


Formę prostokątną keksówkę, smaruję dokładne tłuszczem i  wysypuję bułką tartą, zwłaszcza spód, żeby po upieczeniu wyjąć ciasto bez trudu. Nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzałka góra-dół na 45 minut

Do misy z masą żółtkową dodaję jogurt, waniliowy cukier. Miksuję chwilę do jednolitej konsystencji i zaraz dolewam stopione masło. Ponownie miksuję krótko do połączenia i wsypuję przez sito wcześniej wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Dodaję 1/3 porcji piany, by rozluźnić masę krótko mieszając całość łyżką. Dodaję pozostałą pianę i ponownie mieszam krótko tylko do mniej-więcej gładkiej konsystencji. Przelewam dość gęste ciasto do formy i wkładam do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na ok. 45 minut. Na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę ok. 10 stopni. Sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli nie ma na nim surowego ciasta - wyjmuję. Jeszcze jak ciasto ciepłe wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Oj, boska jest ta babka- niby piaskowa, ale widać, że wilgotna i cudownie wypieczona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste a pyszne. Uwielbiam takie babki. Wygląda baardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak pyszna i bardzo łatwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna i szybka.Przepis poszedł w świat. pozdr.Grazyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała wlasnie robię ją drugi raz 😁 moja faworytka ... dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Super babka. Upiekłam raz i mi zaatakowała. Wilgotna i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis babka piaskowa widać że bardzo apetycznie wygląda będę jutro piekła..... przepis pójdzie w swiat

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny raz zrobiona /15 a może 20 raz?/ i zawsze wychodzi idealna🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia! Dzięki za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Przepis wydaje mi się prosty i szybki, muszę spróbować zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.