Wymiary form : tortownica duża średnica 28 cm lub prostokątna wymiary około 24 cm x 30 cm
Masa makowa składniki
300 g maku
szklanka mleka -250 ml
pół szklanki cukru (125 ml)
3 jajka lub 3 białka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki z brzuszkiem powideł śliwkowych lub skórki pomarańczowej
150 g orzechów (u mnie włoskie)
100 g rodzynek
100 ml śmietany 12 lub 18% lub mleka (opcjonalnie, jesli masa na surowo wyjdzie tępa)
aromat wg uznania
Masa serowa
4 jaja
ok. 500 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki drobnego cukru (ok. 200 g)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez cukru
200 g śmietany 18%
aromat wg uznania
szczypta soli
dodatkowo: około 200 g biszkoptów i ok. 80 g orzechów do posypania
I etap Przygotowanie masy makowej i orzechów
Mak mielę w młynku do kawy, potrząsając młynkiem od czasu do czasu, żeby się jednakowo zmielił.
Dodaję do garnka z makiem cukier i mleko. Podgrzewam i cały czas mieszam. Gotuję krótko na małym grzaniu cały czas mieszając około minuty. Odstawiam z grzania pod przykryciem do wystudzenia na ok. 2 godziny.
Orzechy siekam i podgrzewam kilka minut na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły ani nie zrumieniły. Studzę.
Do maku dodaję ok. 150 g orzechów posiekanych, rodzynki, powidła, jaja, kaszę mannę. Mieszam łyżką. Jeśli masa wychodzi bardzo gęsta dodaję trochę śmietany lub mleka. Ponownie mieszam, żeby uzyskać masę tylko nieco luźniejszą, ale nie rzadką, (dlatego nie dodaję przy tej wersji ciasta piany ubitej z białek tylko całe jajka). Masa makowa nie może się rozchodzić pod wpływem masy serowej.
Wykładam spód tortownicy biszkoptami, które nieco skrapiam wodą cytrynową.
Wykładam masę makową na ciastka i zabieram się do masy serowej.
II etap Przygotowanie masy serowej
Do twarogu dodaję śmietanę, żółtka, aromat, cukier (1-2 łyżki cukru z tej ilości zostawiam do ubicia piany). Miksuję chwilę i dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Miksuję całość na gładką masę.
W osobnej misie ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy są ubite dodaję resztkę cukru i mała chwile miksuję całość do połączenia.
Piekarnik nastawiam na 155 stopni C. grzałka gór-dół
Dodaję całą pianę do masy serowej. Krótko i delikatnie mieszam całość dużą łyżką. wykładam masę serową na makową. Wyrównuje masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół około 155 stopni lub 150) na około godzinę. W niższej temperaturze sernik nie pęka.
III etap
Po całkowitym wystudzeniu ciasto polewam polewą LINK do polewy, lub roztopioną czekoladą i natychmiast jeszcze na ciepłą polewę posypuję orzechy. Wstawiam do lodówki lub w chłodne ciemne miejsce.
Po całkowitym wystudzeniu ciasto polewam polewą LINK do polewy, lub roztopioną czekoladą i natychmiast jeszcze na ciepłą polewę posypuję orzechy. Wstawiam do lodówki lub w chłodne ciemne miejsce.
Ciasto najlepiej smakuje i jest bardziej ścisłe na drugi dzień i każdy następny o ile dotrwa, ale my próbowaliśmy już po dwóch godzinach. Trudno było czekać...
Życzę Kochani udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Witam Pani Weroniko chciałam sie zapytac jak lepiej piec ciasta na jakiej funkcji ustawic piekarnik do ruznych ciast grzanie góra Dól czy sam dól jak bedzie lepiej?
OdpowiedzUsuńFajny przepis wypróbuje go na pewno na Święta
OdpowiedzUsuńWitam. Czy prostokątna blacha o tych wymiarach nie będzie za duża ?
OdpowiedzUsuńWitam czy można użyć ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Postanowiłam upiec seromak z Pani przepisu. Jak do tej pory wszystko wychodziło genialnie. Czy można zrobić ciasto na spód, np. z Pani przepisu na ciastka z powidłami? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń