Strony

piątek, 19 sierpnia 2016

Ogórki kiszone zalewane wrzątkiem wygodny przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam sprawdzony przepis na kiszone ogórki, które mniej kipią, czyli fermentują spokojnie bez nadmiernych wycieków spod pokrywek. W ubiegłym sezonie ogórkowym sprawdziłam sposób mojej znajomej. Właściwie jest identyczny, jak tradycyjny, tylko z tą różnicą, że przed wlaniem zalewa solankowa jest doprowadzona do wrzenia.



Składniki na około 5 słoików o pojemności  0,9 litra


około  2,5 -3 kg ogórków świeżych niedużych, jędrnych

na słoik:

2-4 kwiatostany kopru
8 ziaren pieprzu
1-2 ziarna ziela ang.
1-2 liście laurowe
płaska łyżeczka gorczycy
pół ząbka czosnku

Zalewa solankowa do ogórków kiszonych

około 2 litrów wody nisko mineralizowanej, miękkiej (średnio 400 ml na słoik)
około 2 łyżek ze sporym brzuszkiem soli kamiennej, niejodowanej bez dodatków.

Przygotowanie

Zobacz przepis na filmie LINK

Ogórki umyte, przebrane bez miękkich. Można przyciąć zakończenie, nie zawsze ładne i zdrowe. Układam ostrożnie w słoiku, by nie połamać i nie odrapać warzyw. W razie potrzeby tnę ogórki na wygodne części, by wypełnić słoik, zostawiając od góry, co najmniej 1,5-2 cm wolnej przestrzeni przed zakrętką. Słoiki powinny być pewne-niewyszczerbione gwinty i ranty, stykające się z zakrętką, zaś zakrętki nie powinny przeskakiwać, czyli mieć wyraźny opór przy zakręceniu do końca. Stare kiedyś pokrywy szklane z uszczelką i sprężyną lepiej się sprawdzały.
Wkładam przyprawy do słoików i wstawiam garnek z wodą. Do gotującej dodaję sól. Mieszam dokładnie. Wrzącą zalewę wlewam do słoików tak , by zostawić 0,5-1 cm od powierzchni zakrętki, no i żeby zakryć wodą ogórki.
Już po 2-3 dniach widać, jak ogórki zmieniły kolor na typowy - kiszony. Wewnątrz przebiega spokojna fermentacja, z reguły bez wycieków, jak to obserwuje się zazwyczaj przy tradycyjnej metodzie, gdzie zalewa się ogórki zimną wodą.
Praktycznie po 3-4 dniach można przenieść słoiki w chłodne ciemne miejsce.

Życzę kochani bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Miałam swoje, ogrodowe ogórki i robiłam je wg dwóch technik, tzn zalewałam gorącą bądź przestudzona wodą.
    Sama jestem ciekawa, która metoda okaże się lepsza. Całe wieki ogórki mi po prostu gniły. Więc coś było nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda tez jest taka, że pokrywki w starym stylu były pewne-te ze sprężyną, uszczelką i szklaną pokrywą a twisty bywa, że rdzewieją lub przepuszczają pod wpływem fermentacji i to wystarczy, zeby się psuły ja po roku wyrzucam wszystkie nawet lekko skorodowane zakrętki

      Usuń
    2. Bo pod zakretke daje sie uciety w kwadrat worek spižywczy. Nic nie koroduje i szczelnie jest.Tak robią w mojej rodzinie

      Usuń
  2. Twój sposób na kiszenie ogórków jest bardzo podobny do mego.Do słoika wkładam koper,chrzan,czosneki ogórki.Wodę doprowadzam do wrzenia,w naczynie 2 litrowe wlewam gotowaną wodę i dodaję 2 z lekkim czubkiem łyzki soli .Mieszam i po kolei wlewam w sloiki i zakręcam.Po 3 dniach słoiki z altanki biorę do piwnicy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W istocie bardzo podobny a co najwazniejsze wygodniejszy i szybciej mozna przenieść w chłodne ciemne miejsce. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Następnym razem spróbuję Twój przepis Weroniko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To spore ułatwienie. Pozdrawiam Małgosiu

      Usuń
  4. Nie lubię jak ogórki kipią, moje zawsze kipią doprowadzając mnie do rozpaczy !
    Wypróbuję Twój przepis !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja tez wolę, jak spokojnie kisną. Polecam! Dziękuje Elu za wizytę. Pozdrawiam

      Usuń
    2. No właśnie ogórki kisną woda wycieka i te co są na wierzchu zwyczajnie gniją, dlatego ja po trzech dniach zaglądam, zbieram pianę uzupełniam wodę zakręcam i do piwnicy i tak częste mam zepsute, sprubowalam sposobu zalewania gorącą zalewą, sloiki się pozamykały, poczekam ok. 4dni i do piwnicy, zobaczymy jaki efekt będzie. Pozdrawiam��

      Usuń
  5. Sprawdzone sposoby są najlepsze :) Czasem można lekko zboczyć ze smakiem ale to już wedle uznania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Dodatki według uznania. Ważne, by solanka była odpowiednia, czyli nie mnie niż łyżka soli na litr

      Usuń
  6. Czy tak zrobione ogórki zakręcamy od razu mocno,czy tylko troche a przed wyniesieniem do piwnicy dokręcamy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogorki takie ile czasu sa dobre ? ja nie mam bardzo zimnej piwnicy bo w nowym bloku mieszkam, i co wtedy?
    dziekuje z gory za odpis,
    pozdrawiam ,
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma mrozów warto ogórki wystawić na balkon do szafki bez dostępu światła. Przetrzymywane weki w pomieszczeniach z temp. pow. 15 stopni trzeba spozyć do 3 miesięcy, o ile wczesniej nie sfermentują lub się nie popsują. Pozdrawiam Pani Irenko

      Usuń
  8. Zrobiłam ogórki tym sposobem i faktycznie proces kiszenia łatwiejszy ( nie kipią) tylko zastanawiam się co z wybrzuszonymi zakrętkami? czy je odkręcić i znowu dokręcić? i jeszcze pytanie - ile czasu wytrzymają w zimnym pomieszczeniu. Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.