piątek, 8 lipca 2016

Naleśniki najlepsze na maślance - delikatne- przepis

Witam Kochani. Maślanka to super składnik do wielu ciast. Spulchnia, nawilża i daje bardzo dobry smak, ale pod warunkiem, że jest świeża, nie tak bardzo kwaśna, jak ta, która stoi w lodówce ponad tydzień. Zatem, jeśli szukacie przepisu na naleśniki mięciutkie, niegumowate to jest dobra metoda.



Składniki na 8-10 sporych naleśników
Ciasto:

1,5 szklanki mąki (użyłam zamojskiej)
250 ml maślanki
około pół szklanki wody o temp. pokojowej lub letniej
1-2 jajka
około pół płaskiej łyżeczki soli

do smażenia: około łyżki z brzuszkiem masła klarowanego lub zwykłego masła minimum 82% tłuszczu topionego

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Do mąki dodaję maślankę, jajka, sól. Miksuję na gładko i dodaję tyle wody, żeby uzyskać lżejsze, lejące ciasto, które wkrótce nieco zgęstnieje - zużyłam pół szklanki wody. Miksuję całość i odstawiam na kilkanaście minut, żeby ciasto nie rozrywało się nadto przy smażeniu. W razie, gdyby bardzo zgęstniało warto rozcieńczyć ciut wodą. Będzie łatwiej rozlewało się na patelni.
Smażę na rozgrzanym maśle tradycyjnie do zrumienienia na średnim grzaniu.
Użyłam prostego farszu: trochę sera twarogowego miksuję ze śmietaną, jogurtem-jak nie ma to z wodą. Dodaję trochę cukru, cynamonu i gotowe. W sezonie idealnie dopełnią smaku:truskawki, maliny, borówki i kleks z chudej świeżej śmietany czy jogurtu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Najbardziej na słodko. Chyba spróbuję z ta maślanką, bo lubię pulchniutkie :D

    http://brewilokwencja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy można smażyć na oleju? Mam męża, który nie może jeść masła. Wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale to tez podobno też nie zdrowo. Ostatnio olej popadł w niełaskę. Pojawiają się opinie, że w wysokiej temperaturze jest bardzo szkodliwy, rakowtwórczy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Takiej wersji nie próbowałam, ale ufam Ci, bo Twoja kuchnia jest bardzo smaczna. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Często robię własnie z maslanką, bo tradycyjne mnie nie powalają. Miłej niedzieli!

      Usuń
  4. Niby to tylko naleśniki, ale jakże inne :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nalesniki zrobione .Powiem tak rewelacja!Maslanka to super pomysl i od dzis tylko takie bede robila.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam- ja tez na maślance najlepiej lubię. Dziękuję za przetestowanie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.