Strony

środa, 3 lutego 2016

Kartoflanka-zalewajka szybka zupa z wędzonką lub bez...

Witam Kochani. Dawniej zalewajką zajadaliśmy się przynajmniej raz na dwa tygodnie a na drugie danie mama serwowała placki z jabłkami lub zwykłe placki kartoflane. Pycha za grosze!



Składniki na 4-5 porcji

5 dużych ziemniaków
około 2 litrów wody
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
kawałek kiełbasy lub innej wędzonki (opcjonalnie)
solidna szczypta majeranku (opcjonalnie wystarczy sól i pieprz)
2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (przy zagęszczaniu barszczem mąkę trzeba pominąć)
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Umyte ziemniaki kroję w kostkę. Zalewam zimną wodą i gotuję krótko. Doprawiam solą, jak się zagotują, sprawdzam ziemniaki co jakiś czas, żeby się nie rozpadły. W międzyczasie podsmażam na patelni pokrojoną cebulę na wcześniej pokrojonej i podpieczonej wędzonce (jeśli rezygnujecie z wędzonki trzeba wziąć łyżkę masła lub dwie oleju do podsmażenia cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dodaję majeranek i drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażam (czosnek nie może się zrumienić) i dodaję smażonkę do gotujących się ziemniaków. Do wymieszanej mąki (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji) w około 1/4 szklanki zimnej wody, dodaję jeszcze ciut zimnej wody i śmietanę, tak do połowy szklanki. Szklankę dopełniam gorącą wodą z gotowania kartoflanki i energicznie mieszam. Dodaję do garnka z gotującymi się ziemniakami. Mieszam. Doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotowe!
Uwaga: (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji - możecie go kupić lub zrobić LINK do przepisu na zakwas)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Dzięki za przypomnienie smaków dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również dziękuję za przypomnienie smaku zupy, którą jadałam często w dzieciństwie !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu lubie to skromną zupę, zwłaszcza po wypasionych weekendach i świętach. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Eh wspomnienia, babcia robiła najlepszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powroty ze szkoly beztroskie lata i proste przepisy!

      Usuń
  4. Witam, dziękuję za przypomnienie smaków dzieciństwa. Na pewno zrobię. Mój mąż bardzo się ucieszy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste posiłki może nie mają specjalnego wyglądu, ale smak oj potrafi zachwycić. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszna konkretna zupa, idealna na zimowe dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie najprostsze są najlepsze! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda. Bez kombinowania i pysznie. Dziękuję Beatko

      Usuń
  7. Super dobry i prosty przepis. Na zimne dni jak znalazł. Zupa jest sycąca i rozgrzewa. Osobiście dodałem swoje ulubione wyroby w postaci swojskiej kiełbasy i boczku z Zalasku. Wyszło wyśmienicie! Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.