Składniki na 4-5 porcji
5 dużych ziemniaków
około 2 litrów wody
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
kawałek kiełbasy lub innej wędzonki (opcjonalnie)
solidna szczypta majeranku (opcjonalnie wystarczy sól i pieprz)
2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej (przy zagęszczaniu barszczem mąkę trzeba pominąć)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Umyte ziemniaki kroję w kostkę. Zalewam zimną wodą i gotuję krótko. Doprawiam solą, jak się zagotują, sprawdzam ziemniaki co jakiś czas, żeby się nie rozpadły. W międzyczasie podsmażam na patelni pokrojoną cebulę na wcześniej pokrojonej i podpieczonej wędzonce (jeśli rezygnujecie z wędzonki trzeba wziąć łyżkę masła lub dwie oleju do podsmażenia cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dodaję majeranek i drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażam (czosnek nie może się zrumienić) i dodaję smażonkę do gotujących się ziemniaków. Do wymieszanej mąki (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji) w około 1/4 szklanki zimnej wody, dodaję jeszcze ciut zimnej wody i śmietanę, tak do połowy szklanki. Szklankę dopełniam gorącą wodą z gotowania kartoflanki i energicznie mieszam. Dodaję do garnka z gotującymi się ziemniakami. Mieszam. Doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotowe!
Uwaga: (zamiast mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji - możecie go kupić lub zrobić LINK do przepisu na zakwas)
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Dzięki za przypomnienie smaków dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńWarto wrócić od czasu do czasu do wspomnień , no i do zrobienia...
Usuń"""""
UsuńJa również dziękuję za przypomnienie smaku zupy, którą jadałam często w dzieciństwie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Elu lubie to skromną zupę, zwłaszcza po wypasionych weekendach i świętach. Pozdrawiam serdecznie
UsuńEh wspomnienia, babcia robiła najlepszą :)
OdpowiedzUsuńPowroty ze szkoly beztroskie lata i proste przepisy!
UsuńWitam, dziękuję za przypomnienie smaków dzieciństwa. Na pewno zrobię. Mój mąż bardzo się ucieszy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProste posiłki może nie mają specjalnego wyglądu, ale smak oj potrafi zachwycić. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńPyszna konkretna zupa, idealna na zimowe dni :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Dziękuję Małgosiu
UsuńTakie najprostsze są najlepsze! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrawda. Bez kombinowania i pysznie. Dziękuję Beatko
UsuńSuper dobry i prosty przepis. Na zimne dni jak znalazł. Zupa jest sycąca i rozgrzewa. Osobiście dodałem swoje ulubione wyroby w postaci swojskiej kiełbasy i boczku z Zalasku. Wyszło wyśmienicie! Polecam
OdpowiedzUsuń