Strony

poniedziałek, 13 lipca 2015

Wiśnie na zimę do ciast, deserów, kompotów...

Zimą w domowej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Wiśnie to idealne owoce do najsmaczniejszych ciast, deserów i napojów. Mój sposób jest bardzo prosty. Wiśnie podgrzewam chwilę z cukrem. Cukier rozpuszcza się błyskawicznie nawet bez zagotowania. Wystarczy tylko trochę pomieszać...


Przepis na 6 słoików wiśni o pojemości około 300 ml plus jeden słoik soku


Potrzebujemy:

2,5 kg wiśni
2,5 szklanki cukru

Przygotowanie
Przepis na FILMIE

Umyte i drylowane wiśnie wstawiam w garnku na grzanie. Zaraz dodaję cukier i mieszam całość do jego rozpuszczenia. Po chwili wiśnie zaczną się gotować (pojawi się różowa pianka)- nie gotuję ich i natychmiast wyłączam płomień. Odciągam chochlą słoik soku, gdyż zależy mi na tym, żeby w słoikach było jak najwięcej owoców, co widać bardzo dobrze na zdjęciu  a słoik soku przyda się zimą do herbaty lub domowego kisielu. Przetwory sporo osłodziłam, bo wiśnie kwaśne a do ciast lub deserów będą idealne. Napój zaś i tak trzeba rozcieńczyć. 
Słoik z sokiem dokładnie zakręcam a gorące wiśnie wraz z pozostałym sokiem wkładam do słoików tak, żeby sok był najmniej dwa centymetry pod zakrętką. Dobrze zakręcam słoiki. Wstawiam do garnka. Wcześniej dno garnka dla pewności można wyłożyć ściereczką, by na wypadek raptownego zagotowania słoiki o niego nie stukały. Zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoików i pasteryzuję w szumiącej wodzie około 15 minut, pilnując, żeby się woda nie gotowała, w temperaturze około 90 stopni C. Zaraz po zagotowaniu warto dla próby szczelności ułożyć słoiki do góry dnem. Jeśli któryś przecieka, wymieniam zakrętkę lub wadliwy słoik i powtarzam pasteryzowanie. Wystudzone słoiki przenoszę do piwnicy lub i w inne ciemne, suche i chłodne miejsce.

Życzę smakowitych zapasów na zimę! 
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Ja z mamą tez zawsze wiśnie do ciast zaprawiamy ;-)

    Na kolorowe pazurki nigdy nie jest za późno ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci kochana za pocieszenie. Muszę koniecznie spróbować... A co tam

      Usuń
  2. To już czas wiśni? Ależ to lato nabiera rozpędu...

    OdpowiedzUsuń
  3. jagody, wisnie, czeresnie, porzeczki-tyle by się chciało zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiśnie i węgierki tych u mnie nie może zabraknąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie... :) Zrobiłam podobnie, ale miałam mniej wiśni, bo mam młode małe drzewko, które w tym roku trochę obrodziła... :) Bardzo często zaglądam do pani przepsów i na FB, i na YBe. Gratuluję pomysłów i dziekuję za pokazy różnych przepisów... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Dziękuję za miłą wizytę i ocenę. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  6. Fajny przepis. Mam dużo wiśni więc zrobię wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy sok z wiśni też trzeba padteryzowac? Czy tylko mocno zakręcić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.