Strony

czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe pyszne z owocami i kruszonką

W sezonie na świeże owoce przygotowanie domowego ciasta to prawdziwa przyjemność. Drożdżowe ciasto nie jest trudne a smak fantastyczny! Jesli się obawiacie, wyróbcie je robotem grubszymi łopatkami. Kiedy będzie gładkie i zacznie odstawać od miski to znak, że musi odpocząć i urosnąć przez minimum pół godziny a najlepiej zostawić go w spokoju na dłużej. Wówczas jest delikatne, miękkie i łatwo go formować.


To ciasto przygotowałam tylko z pół kilograma mąki pszennej z przeznaczeniem na dużą blachę o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Dzięki temu ciasto jest niskie i lepiej smakuje z owocowym nadzieniem, jak wspaniała domowa drożdżówka.

Składniki


0,7 kg umytych osączonych owoców (truskawki, jagody, śliwki, brzoskwinie...)
0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
80 g masła 82% lub sprawdzonej margaryny
3-4 dag świeżych drożdży
3 jaja
około 70 ml szklanki ciepłego mleka
1-2 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru, z tego część do drożdży i posypania owoców
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Kruszonka jak zrobić?


2 łyżki z brzuszkiem masła
4-5 łyżek z brzuszkiem mąki
3 łyżki cukru
płaska łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie skłądniki rozdrabniam ręcznie lub robotem do uzyskania granulatu i wstawiam do lodówki na pół godziny. Jeśli kruszonka zbyt się skleja, dodaję ciut mąki a jesli zbyt sucha, dodaję trochę masła lub łyżeczkę śmietany minimum 18%

Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami


LINK do filmu z tym przepisem
Mąke przesiewam do miski. Robię w niej dołek i wsypuję pokruszone drożdże, które posypuję dwoma łyżeczkami cukru i polewam ciepłym mlekiem. Drożdże rosną kilka minut. W tym czasie 

Przepis na ciasto drożdzowe na platformie edukacyjnej Wiki vid po adresem:
https://wikivid.eu/pl/strona-vids/1631/ciasto-drozdzowe-pyszne-z-owocami-i-kruszonka

podgrzewam masło, żeby było dość ciepłe, ale nie gorące. Dodaję całe jaja, cukier waniliowy, cukier, olej i szczyptę soli. Mieszam dokładnie masę i wlewam cieńkim strumieniem ciepłą lub letnią do miski z mąką. Najpierw mieszam składniki w kilku ruchach i wyrabiam całość ręką około 3-4 minut aż ciasto zacznie odstawać od miski i od dłoni. Można wyrobić go robotem. Też będzie dobrze i mniej przy tym pracy. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem najlepiej na godzinę, dwie... (minimum 30 minut)

Wyrośnięte ciasto naciskam dłonią i krótko przerabiam, podsypując w razie potrzeby mąką. Wałkuję na placek o grubości około 1,5- 2 cm i układam w formie przy pomocy wałka, wcześniej obsypanego mąką. Czekam około 10-15 minut, jak ciasto znowu trochę podrośnie i układam owoce (takie, jak śliwki najlepiej skórkami do spodu), które posypuję cukrem, żeby nie były kwaśne po upieczeniu. Wykładam kruszonkę i znowu zostawiam ciasto na kilka minut, zanim rozgrzeje się piekarnik do 190 stopni C. Piekę około 25-30 minut, grzanie z góry i z dołu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Drożdżowe z owocami sezonowymi to najlepsze ciasto jakie może być, żadne torty przekładane kremem nie równają się z tym smakiem. Szkoda tylko, że nie potrafię piec, a może potrafię, ale jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kamilko / Koniecznie spróbuj! Drożdżowe, jak dla mnie lepsze od kruchych

      Usuń
  2. Weronika...że drożdżowe, że z kruszonką, że z owocami już je pokochałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miały być drożdżówki. Wyszła jedna solidna pychota./Pozdrawiam Elu

      Usuń
  3. Uwielbiam cisto drożdżowe, w szczególności polecam z wiśniami lub truskawkami :) Trzeba trochę długo czekać ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy drożdżowym nie trzeba się spinac tylko zarobić ciasto- niech sobie rośnie i robic cos innego lub czytać ciekawą prasę. Moim zdaniem, oprócz biszkoptu, fantastyczne i pycha. DZIĘKI

      Usuń
  4. To już chyba 3 przepis, który od Ciebie wykorzystam - dzięki, ze zawsze wszystko tak dobrze dokumentujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Polecam następne, które zrobiłam z tej samej ilości mąki i tylko z jednym jajkiem. REWELACJA

      Usuń
  5. Lepszego niż drożdżowe z owocami to nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Beatko - ja też baaardzo lubię/Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pierwszy i najlepszy przespis jaki znalazłam. Ciacho wychodzi przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wspaniały! Ciasto wyszło delikatne, maślane i przepyszne. Zrobiłam z duszony jabłkiem i cynamonem, bo miałam ich pod dostatkiem. Przepis zapisuję, bo z pewnością w najbliższym czasie do niego wrócę. Jak tak dalej będzie znikać z brytfanny, to pewnie powtórzę jutro. Dziękuję i pozdrawiam Weroniko!☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko za wyprobowanie i pozostawienie oceny na blogu.Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne! Zrobiłam wczoraj i dziś już się nią zajadam!! Zrobiłam z czereśniami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.