Odcinam zielone części rabarbaru do kompotu a ładne różowo-ciemne części tnę na kawałki i obsypuję cukrem zanim zacznę robić ciasto. Dobrze by było, żeby w cukrze godzinę, dwie poleżał.
Składniki
7-8 lasek ładnie wybarwionego rabarbaru
2 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
3/4 szklanki maślanki
200 g masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia
W drugiej misie miksuję masło o temperaturze pokojowej z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli do jednolitej konsystencji. Dodaję jajka-jedno po drugim i cały czas miksuję tylko do połączenia. Dodaję zaraz maślankę. Krótko miksuję i dodaję mąkę. Miksuję chwilę tylko do połączenia na jednolitą konsystencję i wylewam na wysmarowaną blachę. Ciasto wyrównuję i posypuję niewielką ilością mąki (jedna kopiasta łyżka stołowa) przez sito, żeby owoce całkiem nie opadły na dno.
Użyłam dwie nieduże formy, ale polecam jedną o wymiarach około 24 cm x 36 lub nieco mniejszą, żeby ciasto nie było wysokie, gdyż krócej się piecze i lepiej rośnie.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C., grzałka góra-dół i piekę do suchego patyczka-około trzydziestu minut.
Tort z rabarbarem i mascarpone LINK
Rabarbar walory i wady LINK
Ciasto z rabarbarem i kruszonką LINK
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Użyłam dwie nieduże formy, ale polecam jedną o wymiarach około 24 cm x 36 lub nieco mniejszą, żeby ciasto nie było wysokie, gdyż krócej się piecze i lepiej rośnie.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C., grzałka góra-dół i piekę do suchego patyczka-około trzydziestu minut.
Tort z rabarbarem i mascarpone LINK
Rabarbar walory i wady LINK
Ciasto z rabarbarem i kruszonką LINK
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Jakie cudne kosteczki!!! normalnie ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńDokładnie: kosteczki smaku. Polecam!
Usuńpyszności! u mnie na okrągło rabarbar,i jeszcze mi się nie znudził :)
OdpowiedzUsuńNie dziwie się. po obróbce temperaturą smak super
UsuńRabarbar to ja jadałem często w dzieciństwie, ale w cieście to jeszcze nigdy;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj. Świetny smak!!! Pozdrawiam
UsuńCiasto wyszło super,dziękuje
UsuńDziekuję za wypróbowanie przepisu/Pozdrawiam
UsuńMoje właśnie w piekarniku :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńI co Basiu nie wyszło, bo nie napisałaś? Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńTak :)))) Wyszło pyszne .Znikło w niecałe 24 h :))) Dzisiaj robię powtórkę tylko tym razem dodam trochę truskawek,zobaczymy co wyjdzie :) A odwiedzać będę regularnie,bo wspaniałe pyszności u Ciebie są i nie zawaham się czerpać garściami ;)
UsuńDziękuję Basiu za miłą wizytę. Smakowitych wypieków życzę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych chwilach
UsuńNiby wszystko zrobiłam tak samo A ciasto nie wyrosło ��
Usuńno wlasnie dlatego ja boje sie robic z tego przepisu, ryzykowna jest ta maslanka wyjdzie albo bedzie zakalec, ja robilam podobne tylko dodawalam 3-4 lyzki smietany bez rababarbaru i juz kilka razy wyszedl zakalec.
UsuńCiacho wygląda niesamowicie. Szkoda tylko, że sezon rabarbarowy taki krótki.
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny. z rabarbaru mozna zrobić dżem i miec do przysmaków na póżniej
UsuńCiasto wygląda wspaniale !! Dawno dawno temu byłam rabarbaro...żercą !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ciasto nie wyszło
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, ciasto wyszło pyszne !
OdpowiedzUsuńCiasto super
OdpowiedzUsuńZamiast maslanki moge dac jogurt naturalny
OdpowiedzUsuń