Strony

piątek, 15 maja 2015

Ciasto z rabarbarem szybkie i pulchne

Witam dzisiaj na słodko amatorów rabarbaru. Polecam rozpływające się w ustach, mięciutkie i puszyste ciasto z rabarbarem.


Odcinam zielone części rabarbaru do kompotu a ładne różowo-ciemne części tnę na kawałki i obsypuję cukrem zanim zacznę robić ciasto. Dobrze by było, żeby w cukrze godzinę, dwie poleżał.





Składniki


7-8 lasek ładnie wybarwionego rabarbaru
2 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
3/4 szklanki maślanki
200 g masła 
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli


Przygotowanie

Przepis na filmie LINK

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia

W drugiej misie miksuję masło o temperaturze pokojowej z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli do jednolitej konsystencji. Dodaję jajka-jedno po drugim i cały czas miksuję tylko do połączenia. Dodaję zaraz maślankę. Krótko miksuję i dodaję mąkę. Miksuję chwilę tylko do połączenia na jednolitą konsystencję i wylewam na wysmarowaną blachę. Ciasto wyrównuję i posypuję niewielką ilością mąki (jedna kopiasta łyżka stołowa) przez sito, żeby owoce całkiem nie opadły na dno.


Użyłam dwie nieduże formy, ale polecam jedną o wymiarach około 24 cm x 36 lub nieco mniejszą, żeby ciasto nie było wysokie, gdyż krócej się piecze i lepiej rośnie.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C., grzałka góra-dół i piekę do suchego patyczka-około trzydziestu minut.
Tort z rabarbarem i mascarpone LINK
Rabarbar walory i wady LINK
Ciasto z rabarbarem i kruszonką LINK

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

22 komentarze:

  1. Jakie cudne kosteczki!!! normalnie ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! u mnie na okrągło rabarbar,i jeszcze mi się nie znudził :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwie się. po obróbce temperaturą smak super

      Usuń
  3. Rabarbar to ja jadałem często w dzieciństwie, ale w cieście to jeszcze nigdy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj. Świetny smak!!! Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ciasto wyszło super,dziękuje

      Usuń
    3. Dziekuję za wypróbowanie przepisu/Pozdrawiam

      Usuń
  4. Moje właśnie w piekarniku :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co Basiu nie wyszło, bo nie napisałaś? Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak :)))) Wyszło pyszne .Znikło w niecałe 24 h :))) Dzisiaj robię powtórkę tylko tym razem dodam trochę truskawek,zobaczymy co wyjdzie :) A odwiedzać będę regularnie,bo wspaniałe pyszności u Ciebie są i nie zawaham się czerpać garściami ;)

      Usuń
    3. Dziękuję Basiu za miłą wizytę. Smakowitych wypieków życzę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
    4. Niby wszystko zrobiłam tak samo A ciasto nie wyrosło ��

      Usuń
    5. no wlasnie dlatego ja boje sie robic z tego przepisu, ryzykowna jest ta maslanka wyjdzie albo bedzie zakalec, ja robilam podobne tylko dodawalam 3-4 lyzki smietany bez rababarbaru i juz kilka razy wyszedl zakalec.

      Usuń
  5. Ciacho wygląda niesamowicie. Szkoda tylko, że sezon rabarbarowy taki krótki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny. z rabarbaru mozna zrobić dżem i miec do przysmaków na póżniej

      Usuń
  6. Ciasto wygląda wspaniale !! Dawno dawno temu byłam rabarbaro...żercą !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto nie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis, ciasto wyszło pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast maslanki moge dac jogurt naturalny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.