Strony

piątek, 13 marca 2015

Jajka faszerowane tuńczykiem wielkanocne kurczaczki

Witam kochani. Proponuję bardzo prosty przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne. Niewiele roboty i kilka niedrogich składników a efekt znakomity - po prostu szybko smacznie i dekoracyjnie.





Składniki




6-8 ugotowanych jaj na twardo
2 łyżki majonezu

Pasta z tuńczyka 

tuńczyk w kawałkach odsączony z zalewy około 140 g
1 żółtko ugotowane
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka kopiasta majonezu
2 łyżeczki posiekanej zieleniny - dałam trochę szczypiorku i natki z pietruszki
szczypta soli i pieprzu

do dekoracji: ugotowana marchewka
trochę granulek herbaty





Przygotowanie


Przepis krok po kroku na FILMIE LINK

Ugotowane jajka, obrane ze skorupek, kroję wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmuję żółtka. Połówki białek smaruję majonezem po całej powierzchni od strony krojonej, tam, gdzie będzie leżał farsz i dobrze do nich przylegał, dając efekt ptasiego gniazda.

Składniki pasty mieszam widelcem, rozdrabniając je, ale nie na miazgę.

Wykładam farsz na białka i centralnie układam połówki żółtek (lub ćwiartki), które maskuję majonezem w taki sposób, żeby uzyskać mniej więcej zarys kuleczki. Nie trzeba wygładzać ani bardzo się starać, bo startym żółtkiem przysypiemy ewentualne niedociągnięcia,


Wycinamy z zimnej ugotowanej marchewki grzebyki i dzióbki. Dekorujemy. Gotowe!
Bardzo polecam!

Życzę pysznych pogodnych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam serdecznie Weronika



9 komentarzy:

  1. Jakie słodkie te kurczaki :) Ostatnio junior stracił apetyt po chorobie i muszę wymyślać takie dziwne dania, żeby go skłonić do jedzenia, więc może i te kurczaczki zgapię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! Są smaczne i łatwe do przygotowania/ Miłego weekendu dla całej rodzinki

      Usuń
  2. Ale pomysłowe kurczaczki i rzeczywiście niewiele składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poobserwuję sobie, będę zaglądać. :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. małe dzieła sztuki do jedzenia:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.