wtorek, 16 września 2014

Sałatka z pomidorów i rzodkiewki świetna do obiadu

Ostatnio w warzywniaku skusiły mnie urzekające, słodziutkie w smaku podłużne żółto-pomarańczowe pomidorki. Dokupiłam jeszcze czerwonych tej samej wielkości i pęczek rzodkiewki - na sałatkę do drugiego dania, jak znalazł.





Składniki

porcja na 3-4 osoby


8 średnich pomidorków żółtych, czerwonych...
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
mała cebulka
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżych ziół - bazylia, oregano...
szczypta soli


Składniki na sos jogurtowy do sałatki


około 200 ml gęściejszego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki oleju z kwasami omega 3 (lniany, rzepakowy, oliwa - oleje tłoczone na zimno)
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka kopiasta cukru trzcinowego lub miodu
szczypta soli



Przygotowanie sosu


Składniki sosu dokładnie mieszamy

Przygotowanie sałatki


1. Umyte rzodkiewki i pomidory kroję w plastry (pomidory można sparzyć we wrzątku przez kilka sekund i ściągnąć z nich skórkę). Posypuję warzywa szczyptą soli i mieszam. 

2. Siekam czosnek ze świeżymi ziołami. Dodaję do sałatki. Dodaję także posiekaną drobno cebulkę i szczypiorek. Mieszam.

3. Przygotowanym sosem zalewam składniki sałatki. Mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą lub cukrem. Polecam!

Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam Serdecznie Weronika



5 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.