Składniki
porcja na 3-4 osoby
8 średnich pomidorków żółtych, czerwonych...
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
mała cebulka
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżych ziół - bazylia, oregano...
szczypta soli
szczypta soli
Składniki na sos jogurtowy do sałatki
około 200 ml gęściejszego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki oleju z kwasami omega 3 (lniany, rzepakowy, oliwa - oleje tłoczone na zimno)
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka kopiasta cukru trzcinowego lub miodu
szczypta soli
Przygotowanie sosu
Składniki sosu dokładnie mieszamy
Przygotowanie sałatki
1. Umyte rzodkiewki i pomidory kroję w plastry (pomidory można sparzyć we wrzątku przez kilka sekund i ściągnąć z nich skórkę). Posypuję warzywa szczyptą soli i mieszam.
2. Siekam czosnek ze świeżymi ziołami. Dodaję do sałatki. Dodaję także posiekaną drobno cebulkę i szczypiorek. Mieszam.
3. Przygotowanym sosem zalewam składniki sałatki. Mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą lub cukrem. Polecam!
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam Serdecznie Weronika
Co za pyszna sałatka! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Klaudynko. Polecam
UsuńTaka sałatka najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu
UsuńWłaśnie ostatnio się zastanawiałam, jak smakują te żółte pomidory i chyba muszę kupić na próbę.
OdpowiedzUsuń