Strony

wtorek, 9 września 2014

Przepis na kremowy żurek z grzybami

W sezonie na świeże grzyby żurek z ich dodatkiem to rarytas. Kazdy zurek lubi choćby niewielki dodatek wędzonki a w parze z kurkami sprawdzi się ona idealnie. Naturalnie, inne grzyby niegorsze, ale kurki nadzwyczaj dobrze się komponują. Polecam!


Składniki

porcja na 4 osoby

4-5 sporych ziemniaków
około 1,5 l wody
125 ml barszczu - 0,5 szklanki
15-20 dag kurek lub pieczarek, borowików
10-15 dag wędzonki
kopiasta łyżka śmietany 12%
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżych ziół - tymianek, oregano, bazylia
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Obrane, umyte ziemniaki kroję w kostkę. Gotuję 2-3 minuty, do momentu jak zmiękną. Miksuję na jednolitą masę.

2. Do zmiksowanej zupy dodaję umyte pokrojone kurki i gotuję całość około 4-5 minut. Co jakiś czas mieszam, żeby zupa nie przywierała do dna.

3. Na suchą patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę wędzonkę. Po chwili dodaję trochę masła i posiekaną drobno cebulę. Kiedy całość się nieco zrumieni, dosypuję czosnek posiekany ze świeżymi ziołami i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Mieszam i zaraz wyłączam płomień. Dodaję do gotującej się zupy. Barszcz (przepis na barszcz - polecam) mieszam dobrze ze śmietaną w takim naczyniu, żeby zmieściło się w nim jeszcze trochę gorącej zupy, z którą to mieszam barszcz i wlewam do garnka. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika



12 komentarzy:

  1. Taka zupka po prostu musi być pyyyyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej prawdziwej, domowej wersji jeszcze nie jadłam, wygląda tak pysznie :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety grzybów jeść nie mogę, więc popatrzę sobie tylko na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakołyki :) Chętnie przygarnę jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurek jest moją ulubioną zupą a jeszcze z odrobiną świeżych kurek to po prostu ... miód w gębie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi smaku tym żurkiem.Mam jeszcze trochę borowików,nie mam zakwasu,ale co mi tam kupię gotowy i zrobię dzisiaj na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. http://adf.ly/s1BuF Ymm też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.