Składniki
porcja na 4 osoby
4-5 sporych ziemniaków
około 1,5 l wody
125 ml barszczu - 0,5 szklanki
15-20 dag kurek lub pieczarek, borowików
10-15 dag wędzonki
kopiasta łyżka śmietany 12%
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżych ziół - tymianek, oregano, bazylia
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Obrane, umyte ziemniaki kroję w kostkę. Gotuję 2-3 minuty, do momentu jak zmiękną. Miksuję na jednolitą masę.
2. Do zmiksowanej zupy dodaję umyte pokrojone kurki i gotuję całość około 4-5 minut. Co jakiś czas mieszam, żeby zupa nie przywierała do dna.
3. Na suchą patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę wędzonkę. Po chwili dodaję trochę masła i posiekaną drobno cebulę. Kiedy całość się nieco zrumieni, dosypuję czosnek posiekany ze świeżymi ziołami i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Mieszam i zaraz wyłączam płomień. Dodaję do gotującej się zupy. Barszcz (przepis na barszcz - polecam) mieszam dobrze ze śmietaną w takim naczyniu, żeby zmieściło się w nim jeszcze trochę gorącej zupy, z którą to mieszam barszcz i wlewam do garnka. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Taka zupka po prostu musi być pyyyyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu. To klasyka
UsuńTakiej prawdziwej, domowej wersji jeszcze nie jadłam, wygląda tak pysznie :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam!
UsuńJa niestety grzybów jeść nie mogę, więc popatrzę sobie tylko na zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńZamiast grzybów jajko i pychota nie mniejsza
UsuńAle smakołyki :) Chętnie przygarnę jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńŻurek jest moją ulubioną zupą a jeszcze z odrobiną świeżych kurek to po prostu ... miód w gębie !!!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Dziekuję
UsuńNarobiłaś mi smaku tym żurkiem.Mam jeszcze trochę borowików,nie mam zakwasu,ale co mi tam kupię gotowy i zrobię dzisiaj na obiad.
OdpowiedzUsuńNamawiam gorąco. Dziękuję za odwiedziny
Usuńhttp://adf.ly/s1BuF Ymm też pyszne :)
OdpowiedzUsuń