Składniki
4 średnie jabłka
4 duże śliwki
6-8 łyżeczek cukru trzcinowego
4-5 górnych gałązek świeżej mięty
dzbanek z wodą o pojemności 1,5 l,
Przygotowanie
1. Umyte jabłka bez pestek rozdrabniam na ósemki. To samo robię ze śliwkami, wyjmując wcześniej z nich pestki.
2. Zalewam owoce wodą i wstawiam na palnik. Kiedy się zagotują dodaję cukier. Mieszam. Gotuję około 2 minut. Kiedy owoce ładnie się wybarwią i zmiękną, dodaję mięte i gotuję jeszcze dosłownie kilka sekund. Wyłączam palnik.
3. Studzę i przelewam przez sito. Kiedy na dworze zimno napój przecedzam jeszcze gorący.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Piękny kolor ma ten sok i z pewnością jest o wiele smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki rabarbarowy i konkretny
UsuńRobię bardzo bardzo podobny kompot. Dodaję też inne owoce, a zimą przygotowuję wersję tego kompotu z mrożonych owoców i suszonej mięty :)
OdpowiedzUsuńJasne, że podobny kompot można robic przez cały rok. Dziękuję za wizytę
UsuńKocham śliweczki pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńMam to samo - śliwki w kuchni robią cuda
UsuńTaki domowy napój musi być pyszny! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie smaków :) często sama go robię w domu. Zapraszam Cię do mnie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń