niedziela, 6 lipca 2014

Maślankowy deser z brzoskwiniami i czarną borówką

Podczas upałów szukamy orzeźwiających przysmaków. Najlepiej żeby były własnej roboty i bogate w składniki odżywcze. Miałam pod ręką świeżą maślankę i na jej bazie przygotowałam deser z brzoskwiniami i borówką czarną. Pychota. Polecam!!!

Dlaczego warto jeść jagody?


Składniki na 4 osoby


4-5 brzoskwiń lub nektaryn
1,5 szklanki borówki czarnej lub borówki amerykańskiej
3/4 litra maślanki świeżej naturalnej
kilka herbatników lub kawałki ciasta
1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej

Przygotowanie


1. Brzoskwinie kąpię we wrzątku przez kilka sekund, jak pomidory. Wylewam gorącą wodę i płuczę chwilę zimną wodą. Zdejmuję z łatwością skórkę. Rozdrabniam, zostawiając kilkanaście ładnych cząstek do dekoracji.

2. Jagody przelewam krótko wodą, która dopiero co gotowała się w czajniku a zaraz potem oziębiam je zimną wodą i osączam na sicie. 1/3 jagód zostawiam do dekoracji.

3. Galaretkę w kubku zalewam 200 ml chłodnej maślanki. Mieszam i czekam 2-3 minuty, jak galaretka spęcznieje. Wstawiam kubek do rondla z gorącą wodą, ale nie wrzącą i co jakiś czas mieszam. Po kilku minutach galaretka pod wpływem ciepła szybciej się rozpuści. Do rozpuszczonej galaretki dodaję trochę maślanki, na pełny kubek i dokładnie mieszam. Po czym wlewam mieszaninę do pozostałej maślanki i chwilę miksuję całość. Maślankową galaretkę rozlewam do dwóch sporych kubków. Jedną z nich wlewam do pojemniczka, do którego dodaję brzoskwinie i całość miksuję. Mus brzoskwiniowy wstawiam na chwilę do lodówki lub na nieco krócej do zamrażarki. W pucharkach układam kawałki czekoladowego ciasta. Naczynia na desery również można na chwilę wstawić do zamrażarki - szybciej zgęstnieje w nich masa brzoskwiniowa, którą zalewam murzynka. Znowu warto na chwilę wstawić pucharki do zamrażarki a w międzyczasie zmiksować maślankę jogurtową z drugiego kubka ze szklanką jagód. Musem z borówek, który także trafia wcześniej na chwilę do schłodzenia, zalewam stężałą masę brzoskwiniową i znowu wstawiam do lodówki na kilka minut. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Weronikooooooooo ooo jak mi się podoba Twój deserek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały deser Weroniko :) Same smakowitości, lekki i smaczny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no - ja nie mogę do Ciebie zaglądać :) same smakołyki, a ten po prostu niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Punkt trzeci było dość zakręcony, ale przebrnęłam :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widok punktu trzeciego zniechęca, ale zapewniam Cię niesłusznie, bo w praktyce łatwizna... Tak czy siak: jagody warto jeść. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Każda z fotografii kusi i zachwyca- przywołuje odczucia z raju -niewyobrażalnego
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję!!! To proste przepisy. Bardzo polecam. Dziekuję za sympatyczny komentarz. Zapraszam ponownie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.