środa, 11 czerwca 2014

Zupa kalafiorowa z pęczakiem samo zdrowie

Lato i jesień to najlepszy czas do popisywania się w kuchni wartościowymi posiłkami. Usilnie przy tym podkreślę, że nie musi być drogo, żeby było zdrowo i smacznie. Nie szukajmy ciągle tuńczyka na półkach, bo jeszcze trochę i przestanie istnieć. W zasięgu mamy świeże warzywa, gruboziarniste, bogate w składniki kasze. Lada chwila zagości w menu fasolka szparagowa a to dopiero jest skarbiec pyszności i zdrowia...



Składniki na około 3,5 litra zupy 

Oprócz małego kalafiora i połówki średniej cukinii do zupy zużyłam:


komplet włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebulka ze szczypiorem, czosnek, natka z pietruszki
około 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczaku
przyprawy naturalne: zioła prowansalskie, sól, pieprz 
oraz:
1 płaska łyżka masła
1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie


1. Umyte warzywa rozdrabniam w kostkę lub talarki oprócz różyczek kalafiora, które odcinam od jego twardszych części, które kroję drobniej, jak pozostałe jarzyny.
2. Opłukany pęczak wstawiam do gotowania z kilka razy większą objętością wody, ale tak maksymalnie do połowy garnka. Gotuję około 10 minut w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Dodaję wszystkie warzywa oprócz różyczek kalafiora i gotuję około 5 minut, też krótko, bo to młode jarzyny. 

3. W trakcie podsmażam na masełku (króciutko!) - najpierw cebulkę poszatkowaną, potem dodaję szczypior z czosnkiem. 

4. Dodaję do zupy różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem i czosnkiem. Mieszam i gotuję kolejne minuty - dobrze sprawdzić a najlepiej spróbować kalafiora, zanim się z miękkości rozpadnie. Pod koniec bełtam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i łącze z całością. Ostrożnie mieszam.

5.Siekam natkę pietruszki, którą dodaję już na wyłączonym palniku. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Zupa jest bardzo pyszna, pożywna i wartościowa.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. oj tak pożywna, smaczna i zdrowa zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiorową, ale z pęczakiem nigdy nie jadłam :) ciekawe zestawienie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa pyszna , przepyszna,wspaniała a autorka przepisu powinna być nagrodzona,ozłocona, wychwalona pod niebiosy za te wszystkie przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziek,uję za wiele cieplutkich życzliwych słów. Pozdrawiam serdecznie. Smakołyków życzę i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.