Składniki na około 3,5 litra zupy
Oprócz małego kalafiora i połówki średniej cukinii do zupy zużyłam:
komplet włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebulka ze szczypiorem, czosnek, natka z pietruszki
około 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczaku
około 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczaku
przyprawy naturalne: zioła prowansalskie, sól, pieprz
oraz:
1 płaska łyżka masła
1 łyżka śmietany 12%
Przygotowanie
1. Umyte warzywa rozdrabniam w kostkę lub talarki oprócz różyczek kalafiora, które odcinam od jego twardszych części, które kroję drobniej, jak pozostałe jarzyny.
2. Opłukany pęczak wstawiam do gotowania z kilka razy większą objętością wody, ale tak maksymalnie do połowy garnka. Gotuję około 10 minut w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Dodaję wszystkie warzywa oprócz różyczek kalafiora i gotuję około 5 minut, też krótko, bo to młode jarzyny.
3. W trakcie podsmażam na masełku (króciutko!) - najpierw cebulkę poszatkowaną, potem dodaję szczypior z czosnkiem.
4. Dodaję do zupy różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem i czosnkiem. Mieszam i gotuję kolejne minuty - dobrze sprawdzić a najlepiej spróbować kalafiora, zanim się z miękkości rozpadnie. Pod koniec bełtam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i łącze z całością. Ostrożnie mieszam.
5.Siekam natkę pietruszki, którą dodaję już na wyłączonym palniku. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Zupa jest bardzo pyszna, pożywna i wartościowa.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
oj tak pożywna, smaczna i zdrowa zupka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiorową, ale z pęczakiem nigdy nie jadłam :) ciekawe zestawienie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZupa pyszna , przepyszna,wspaniała a autorka przepisu powinna być nagrodzona,ozłocona, wychwalona pod niebiosy za te wszystkie przepisy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziek,uję za wiele cieplutkich życzliwych słów. Pozdrawiam serdecznie. Smakołyków życzę i zapraszam na pozostałe przepisy
Usuń