środa, 21 maja 2014

Sos musztardowy pyszny na przykład do szaszłyków

Witajcie Kochani. Pogoda piękna!!! Nareszcie można przenieść się z przygotowaniem smacznych posiłków na łono natury. Podzielę się bardzo łatwym przepisem na pyszny sos na bazie musztardy...



Składniki do sosu musztardowego

przepis na około 300 ml sosu


1 jajko
1 żółtko
4 łyżeczki kopiaste musztardy (użyłam o smaku chrzanowym)
3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki masła




Przygotowanie sosu musztardowego



1. Mieszam jajka z musztardą, miodem (na filmiku robię to od razu na małym płomieniu, ale lepiej wymieszać przed wstawieniem na palnik)

2. Podgrzewam masę cały czas mieszając. Masa nie może się zagotować. Kiedy zgęstnieje, natychmiast zestawiam z ognia ( w trakcie często unoszę rondel do góry, żeby uniknąć ścinania jaj). 

3.Do gorącej mieszaniny dodaję masło, jogurt, sól. Dobrze mieszam i dosypuję posiekany koperek. Gotowe. Pychota.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Na pewno bardzo smaczny sosik, zwłaszcza do tych pysznych szaszłyczków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te szaszłyki wyglądają nieziemsko! :-) Ja użyłam musztardy bawarskiej Develey i też super wyszło - palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Narobiłaś mi ochoty na kolejne dania z grilla. Dziękuję za wizytę

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.