sobota, 11 stycznia 2014

Błyskawiczny sos musztardowy na zimno


To prosty, błyskawiczny w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Doskonale się sprawdza, zwłaszcza ze specjałami podawanym na ciepło - do ryby, mięsa, drobiu, czy na przykład kotletów wegetariańskich - z kaszy jaglanej, ryżu lub gryki.

Składniki na 2 osoby

pół szklanki gęściejszego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany 12%
kilka kropel cytryny
2 łyżeczki delikatnej musztardy
dwie łyżeczki posiekanej natki lub szczypiorku
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i przyprawiamy według uznania, choć musztarda na ogół jest już tak silnie doprawiona, że sos nie potrzebuje ich wiele.


Sos musztardowy podawałam do kotletów z kaszy jaglanej - bardzo pyszne i zdrowe zestawienie

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Im prościej tym lżej, smacznie i zdrowo, Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Sosy z dodatkiem jogurtu bardzo dobrze sprawdzają się do większości dań...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie... Lubię jogurt do wielu sosów a w połączeniu z ciepłymi daniami jest niesamowity. Dzięki, ze zajrzałaś

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.