Składniki do siebie idealnie pasują. Surówka jest po prostu przepyszna.
Przygotowałam porcję na 5 osób.
Składniki
główka sałaty lodowej
połówka małego kalafiora
2 marchewki
1 średnia czerwona papryka
1 mała czerwona cebulka
pęczek pietruszki
sos sałatkowy
2-3 łyżki dobrego majonezu najlepiej majonezu domowej roboty lub kilka łyżek oleju tłoczonego na zimno
4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub chudej świeżej śmietany
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Sałatę kroimy na cztery. Każdą część dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Obraną marchew, paprykę bez gniazd nasiennych, różyczki kalafiora myjemy pod bieżącą wodą. Dodatkowo warzywa oprócz sałaty warto przepłukać j wrzątkiem. Cebulkę siekamy na drobno, delikatnie solimy i mieszamy. Opłukujemy porządnie natkę z pietruszki.
2. Składniki sosu mieszamy dokładnie
3. Ścieramy marchew i kalafiora na tarce. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Sałatę kroimy na nieco grubszą kostkę, jak do kapuśniaku i dodajemy posiekaną natkę (tylko liście). Dodajemy także cebulkę. Posypujemy całość szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy chwilkę i polewamy sosem. Znowu mieszamy i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNie kuś na noc:)
OdpowiedzUsuń