sobota, 2 listopada 2013

Keczup w kilka minut jak zrobić

Nie wszyscy mamy pod ręką domowy przecier, ale jeśli można znaleźć szanującej się marki dobry koncentrat bez konserwantów to ten przepis jest po prostu idealny.

W. Domogród

Zrobicie go szybko i z łatwością podczas przygotowywania pizzy (przepis na pizzę z grzybami i serem - ze zdjęcia LINK) lub do innego dania, jak gołąbki, czy spaghetti.

Składniki


słoiczek dobrego przecieru

2 pazurki czosnku

2 łyżki oleju lub więcej według uznania

szczypta soli

1 solidna łyżeczka cukru lub więcej, według uznania

szczypta ziół prowansalskich lub szczypta samej bazylii

trochę świeżo zmielonego pieprzu lub odrobinka chilli

niewielka ilość wody do rozcieńczenia koncentratu

Przygotowanie keczupu



Na delikatnie rozgrzany tłuszcz dodaję starty czosnek, cukier i sól. Natychmiast dodaje koncentrat i odrobinę wody. Nie można pozwolić, by się czosnek przypalił, bo wówczas keczup znacznie straci na smaku. Czosnek ma się jedynie króciutko przysmażyć, nawet się nie rumienić. Mieszamy dokładnie całość i dodajemy roztarte w dłoniach zioła lub jeszcze lepiej świeże, drobniutko posiekane i nieco zmielonego pieprzu. Regulujemy gęstość sosu wodą i próbujemy. Gotujemy dosłownie pół minuty, by uwolnić ziołowe olejki, dodajemy w razie potrzeby wodę i to wszystko. Przygotowanie zajmuje maksymalnie około 2 minut. Sos można modyfikować - dodać do niego na przykład drobno posiekanej natki z pietruszki. Z pewnością dodatkowo zyska na smaku. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.