Strony

czwartek, 3 października 2013

Surówka z marchewki i pora prosta i smaczna

Mdły smak marchewki łatwo poprawić chrupiącym i mniej ostrym od cebuli porem. Energetyczna surówka smakuje wyśmienicie nie tylko do obiadu. Można zajadać ją jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Taki dodatek w pracy do kanapki rozjaśni nam umysł i poprawi trawienie.




Składniki


porcja na 4 osoby





4 średnie ładne marchewki bez ciemnych śladów

1 por a właściwie połowa bez zielonej górnej części, którą można dodać do zupy

trochę natki z pietruszki (mamy trochę zielonego z pora)

1 łyżka śmietany 12 lub 18 procent

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno

1-1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (ilość według smaku)

1-2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie


1. Warzywa myjemy, szczególnie pora, którego należy przekroić wzdłuż, rozchylić liście i porządnie przepłukać pod bieżącą wodą (lubię jeszcze warzywka przepłukać wrzątkiem tak na wszelki wypadek)

2. Ścieram marchew na tarce a pora kroje w cieniutkie półplasterki. Dorzucam posiekaną natkę, kropię częścią soku z cytryny, delikatnie solę, pieprzę i mieszam całość, by się przegryzła.

3. Robię sos do surówki. Mieszam śmietanę z oliwą. Dodaje troszkę soku z cytryny, soli, pieprzu, cukru i bełtam taki zdrowy majonezik na jednolitą masę i wlewam do surówki. Mieszam i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Zobacz więcej przepisów na sałatki i surówki LINK


17 komentarzy:

  1. Lubię taką surówkę, dodaję jeszcze odrobinę jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię :) Chociaż ja do surówek daję bardziej neutralny w smaku olej rzepakowy, oliwa jest moim zdaniem za gorzka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa oliwie nie równa. Kiedy ją spróbujesz może cie znięchęcić, ale w wymieszana z warzywami jest przesmaczna.

      Usuń
    2. Por powinien zostać przelany wrzątkiem. Jest dużo lepszy

      Usuń
  3. Ja dodaję jeszcze jabłko. Bardzo lubię tą surówkę. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam jabłka, ale klapią surówki, dlatego wolę zjeść jabłuszko solo. Pozdrawiam serdecznie...

      Usuń
  4. ja niestety mało robię surówek :( - zwykłe lenistwo. Mam nadzieję, że zaglądając do Ciebie nałapię nieco lepszych nawyków :) ta musi byś super :) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość surówek to pychotki a warzywka trzeba jeść...

      Usuń
  5. moja mama robi podobną :) pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię dzisiaj tą surówkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam! Miło będzię, jak kilka słów napiszesz o wrażeniach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Surowka ...pychota!!!! Zrobilam dzisiaj,Polecam! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za przetestowanie przepisu. Polecam się na przyszłość. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Robie taka dzis do obiadu. Zapowiada sie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczna taka surówka,bardzo często robię tą samą surowkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja zamiast smietany dodalabym jogurt ciekawe cz byloby ok

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.