Strony

wtorek, 24 września 2013

Puszyste naleśniki bez spulchniaczy

W mojej kuchni staram się minimalnie wykorzystywać proszek do pieczenia, czy inne chemiczne poganiacze. Moim ukochanym naturalnym spulchniaczem do wielu wypieków jest piana z białek, która rewelacyjnie unosi do góry pozostałe składniki.

W. Domogród

Idąc tym śladem robię często właśnie takie ciasta, czy nawet naleśniki - puszyste, jak suflet. Gorąco polecam!
Dla dzieci i dla wszystkich, można wzbogacać omletowe naleśniki, serem, bakaliami, czy jabłkiem.

Składniki na ciasto 


W. Domogród
(porcja na 4-5 osób)


1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki kefiru

0,5 szklanki mleka

2 jaja

2 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowego)

pół płaskiej łyżeczki soli

trochę oleju do smażenia nalesników



Składniki na farsz


W. Domogród3 małe jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na grubej tarce

100 gram białego sera pokrojonego w kostkę, wymieszanego z 1-2 łyżeczkami cukru

1 łyżka rodzynek przepłukanych wrzątkiem



Przygotowanie naleśników




1. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze solą, dodając pod koniec cukier

2. Mąkę, żółtka, kefir, mleko, mieszamy na sucho na jednolite ciasto, ale nie nadgorliwie, tylko do połączenia

3. Dodajemy do ciasta 1/3 piany i delikatnie rozrzedzamy ciasto, posługując się tylko łyżką. Dodajemy pozostałą pianę i mieszamy tylko do powstania jednolitego ciasta.

4. Ciasto powinno odstać kilka minut ( i nie opadnie, jeśli nie będziecie mieszać)

5. Wsypujemy do ciasta jabłka, ser, rodzynki, delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażenie. Na pierwszy rzut trzeba podlać trochę oleju a później można go dodawać bardzo mało lub wcale, jeśli zrobicie to na nieprzywierającej patelni. Smażymy tradycyjnie do delikatnego zrumienienia.


W. Domogród

Sufletowe naleśniki są przepyszne. Bez kokilek możecie się nacieszyć niesamowitym smakiem, polewając je śmietaną i sosem malinowym.
Polecam świetny przepis na śliwki w cieście owsianym


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. mniam :) częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę... Dziękuję za komentarz i pozdrawiam...

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :) Muszą być pyszniaste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam bardzo pyszne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję, że zajrzałaś, by zostawić swoją opinie. Zapraszam ponownie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ten biały ser to twaróg? dziękuję za informacje

    OdpowiedzUsuń
  7. Są REWELACYJNE . Pomijam rodzynki bo nie wiem czy moi panowie by jedli.Nie lubią w serniku. Ale wspaniałe naleśniki. Zrobię też te z płatkami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.