Strony

czwartek, 25 lipca 2013

Zapiekanka brokułowa łatwe i wartościowe danie

Brokuł podawany tradycyjnie jest doskonały w smaku, ale zapiekanka z jego udziałem jest równie wyśmienita. Bardzo łatwo ją przygotować a przy tym świetnie się kroi, bo jest ścisła i dobrze wygląda.

Domogród

Dołożyłam do niej tylko 2 ziemniaki w skórkach, gotowane, jak makaron al dente, tak, by były ścisłe i się nie rozpadały. Właściwe młode ziemniaki gotują się tyle, co młody brokuł, około 5-6 minut. Brokuła ścinam nożem tuż pod każdą różyczką a części z niego, te bardziej twarde, odkładam do najbliższej zupy.

Składniki


brokuł świeży lub mrożony (mrożony gotuje się błyskawicznie około 3 minut - trudno precyzyjnie określić czas, trzeba po prostu kontrolować - podczas gotowania sprawdzamy miękkość widelcem)
2 ziemniaki umyte w skórkach (tak przygotowane są bardziej ścisłe)
około 200 ml śmietany 12%
15-20 dag twarogu
2 jaja
1-2 łyżki oleju
1 por
zioła prowansalskie, zielenina, sól i pieprz

Przygotowanie zapiekanki brokułowej


Przepis dostępny w wersji wideo Przepis dostępny na video YT

Domogród



Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. kiedy są odpowiednie, natychmiast odcedzamy, by odparowały. Naczynie ceramiczne lub żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju. Układamy na spodzie plastry lub kostkę z pokrojonych i wystudzonych ziemniaków. Na nich układamy różyczki brokuła. Wcześniej podsmażamy w rondlu na niewielkiej ilości oleju pokrojonego pora, którym posypujemy brokuły. Na wierzchu rozkruszamy trochę białego twarogu.

Domogród


Przy pomocy tłuczka delikatnie, nie miażdżąc składników zapiekanki, wyrównujemy powierzchnie. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy przyprawy i zieleninę. Polewamy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika. Jeśli naczynie żaroodporne wstawiamy pierwszy raz do piekarnika, lepiej wstawić go do zimnego piekarnika, bo nie wiadomo, czy wytrzyma próbę wahań temperatury. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy około 25 minut. Jeśli chcemy, by wierzch był bardziej rumiany, można pod koniec pieczenia przestawić funkcję tradycyjną w piekarniku, na funkcję grilla i krótko zapiec. Trzeba jednak pilnować, bo potrawa może się przypalić. Polecam przepis, bo danie jest nie tylko łatwe i wartościowe, ale i bardzo efektowne.

Zapraszam na sytą niekaloryczną zapiekankę z rybą i fasolką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.